Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Нежелано нарастване на напрежението при допълнителни сили на НАТО в България и Румъния

| обновено на 21.12.21 в 19:15
Снимка: БГНЕС

Разполагането на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие на НАТО би довело до нежелано нарастване на напрежението в региона. Тази позиция публикува в социалната мрежа министърът на отбраната Стефан Янев. Това става на фона на публикации, че се водят подобни разговори. 

За повече военни в България и Румъния съобщи германското списание „Шпигел“. А уточнението на министъра на отбраната идва ден, след като той обясни, че разговори има, но те са предварителни.

В публикацията си сега Стефан Янев повтаря, че разполагането на допълнителните войски е вариант и на етап военно-техническо обсъждане. Няма окончателно решение, припомня той.

Новото в българската позиция е, че сега министърът говори, че подобен подход би имал „потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“.

Стефан Янев пише, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. Затова нямало и аргументи за разполагане на допълнителни войски на наша територия. „Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, пише Стефан Янев.

Въпреки това той отбелязва, че увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които трябва да бъдат взети предвид и да бъдат следени.

"Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание", гласи постът на  министъра на отбраната, който той публикува в личния си профил във Фейсбук. Ето и целия текст:

"Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност.

В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича“, написа министърът на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицинският хеликоптер с мисия за спасяване на пострадал в планината

Медицинският хеликоптер е изпълнил успешно първата си планинска акция, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Днес, след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев са изпълнили полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до Университетската..

публикувано на 07.07.24 в 14:09

Рекордна избирателна активност на вота във Франция

Рекордна избирателна активност на втория тур на парламентарните избори във Франция. Към 12 часа местно време 26,63% от французите са отишли до урните. Подобен интерес към гласуването е имало последно във Франция през 1981 г. Вотът, определян от анализатори като исторически, може да доведе на власт крайната десница в лицето на партията..

публикувано на 07.07.24 в 13:55
 Евтим Милошев

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места .  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 13:42

Засилен интерес към автобусната линия от Кюстендил до Рилския манастир

Препълнен автобус тръгна по-рано днес по възстановената линия от Кюстендил до Рилския манастир. Цената на билета в едната посока е 7 лева. Автобусът ще пътува през месеците юли и август, само в неделя. През двата месеца има няколко големи християнски празници, срещи и поводи  - св. Богородица на 15 август, Успение на св. Иван Рилски на 18..

публикувано на 07.07.24 в 13:06

Задържаха нападатели на полицаи в монтанското с. Долно Церовене

Полицаи от Лом били нападнати от жители на монтанското село Долно Церовене при посещение на сигнал в дома им. Униформените са освидетелствани в болница. Нападателите са задържани в ареста. Двама служители на Районно управление Лом посетили вчера към 20 часа частен дом в село Долно Церовене след постъпил сигнал на телефон 112...

публикувано на 07.07.24 в 12:58
 Галин Цоков

Министър Цоков: МОН започва работа с НС за визията за промяна в образователната система

През следващата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне работа с депутати от различни парламентарни групи за визията за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет. Това заяви пред БНР служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той уточни, че основните..

публикувано на 07.07.24 в 12:54

Водоизточниците в Свищов са на критичния минимум

Водоизточниците в община Свищов са на критичния минимум, а в село Овча могила от 10 дена е обявено бедствено положение, заради безводието. На сериозен воден режим са повече от половината от селата в община Павликени. От Водоснабдителното дружество за Великотърновска област призоваха за разумно и рационално използване на водните ресурси само за..

публикувано на 07.07.24 в 12:50