Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство

Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова

"Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС.

"Така ще се спре с корупционните схеми и политиканстването и всеки го виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени.

Тази стъпка се подкрепя от четирите политически партии в управлението. Така че имаме политическо решение по темата за съдбата на българските гори.

Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи...", посочи още Дунчев.

"Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на сто", каза още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към МЗ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори:

"Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите", поясни още Дунчев.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома"

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома". Отличието се дава на ученици с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование. В номинациите участват и онези с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади.  Статистиката за тазгодишните награди е доста добра...

публикувано на 12.09.24 в 14:59
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Първа разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.   Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер от SpaceX, прекараха един след друг по около 15 минути частично извън кораба като надничаха от..

публикувано на 12.09.24 в 14:59

ЕК коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждите агенти

"Комисията осъжда всякакви ограничения на демократичните ценности и основни свободи като свободата на изразяване, на сдружаване и правото на участие в обществения живот". Така говорителката на Еврокомисията Йордис Фероли коментира внесения от "Възраждане" законопроект за чуждите агенти. Законопроектът беше по подобие на тези в Унгария и Русия...

публикувано на 12.09.24 в 14:46
Катя Панева

Законопроекти забраняват промяна на пола на непълнолетни лица

От ПГ на ПП-ДБ внесоха три проекта за промени в Закона за закрила на детето.  В два от тях се забранява извършването на медицински дейности за промяна на пола на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им.  Пред "Хоризонт"  Катя Панева - един от вносителите, обясни каква е разликата с внесения през..

публикувано на 12.09.24 в 14:28

Протест по време на първото заседание на СОС след лятната ваканция

Жители от различни квартали на София се събраха на протест пред сградата на Столичната община по време на първото заседание на Общинския съвет след лятната ваканция. За пореден път поставиха проблемите с новата организация на движението по булевард "Патриарх Евтимий" в центъра, със започналия ремонт на улица "Опълченска" и с липсата на..

публикувано на 12.09.24 в 14:27
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват, няма да видим двуцифрени

Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме когато се спука. Има много фактори, които действат за увеличаване на цените. В България, където хората са склонни да притежават имота, а не да наемат, това също е важен фактор при оценката на пазара, коментира новите изисквания на БНБ за кредитиране Левон Хампарцумян в интервю..

публикувано на 12.09.24 в 14:18
Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции. Той предвижда информиране на обществото по въпроси, свързани с развитието на научната дейност у нас и инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания, провеждани в академията.  Юлиан Ревалски..

публикувано на 12.09.24 в 14:00