Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се даде добавка от 120 лв. на пенсионерите и за януари, февруари и март

Мария Капон: Не разбирам как толкова години не можем да пенсионираме ДС

Каква политика към Северна Македония биха провеждали тези хора от ДС

Мария Капон
Снимка: БГНЕС

"Дълбоката държава, Държавна сигурност, която не иска да се пенсионира, никакъв лустрационен текст след толкова години не може да ни помогне. Не мога да разбера как толкова години не можем да пенсионираме ДС. Да, има решение на Конституционния съд, който казва, че това е противоконституционно, но питам къде е моралът. Ако се каже ясно, че няма да го допускаме и искаме да правим истинска промяна, това ще се случи".

Това заяви пред БНР Мария Капон, бивш депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Тя попита каква политика към Северна Македония биха провеждали тези хора от ДС, които бяха назначени в Министерството на външните работи, но по-късно министър Теодора Генчовска ги освободи след разговор с премиера Кирил Петков:

"В МВнР има млади дипломати, образовани в целия свят. Всеки млад дипломат знае, че споделената история и споделеното бъдеще е нашият шанс".

Във връзка с разпределението на министерствата между партиите в управляващата коалиция тя изказа мнение, че в парламентарна република не може да има "феодално парцелиране", каквато въведоха в правителството на Петков:

"Това е грешка и се вижда в назначенията на втория ешелон и най-вероятно ще се вижда в следващите месеци от грешките, които ще правят".

Според нея е важно да се възстанови доверието към системата, за да се промени нагласата на хората към ваксинирането.

Мария Капон подчерта, че големите приходи в държавата не са от събираемост от висок ръст на икономиката, а от инфлационни ДДС и акцизи:

"Въобще няма какво да гледаме тези пари, те трябва да отидат за компенсации".

Тя апелира да се даде добавка от 120 лева на пенсионерите и за месеците януари, февруари и март.

Интервюто на Снежана Иванова с Мария Капон в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55

Три жертви след стрелба в училище в Босна

Нападател откри огън и уби трима служители в училище в град Сански мост, Северозападна Босна. Един човек е с опасност за живота и по неофициална информация това е извършителят на престъплението, съобщават местни медии. Сред убитите е директорът и секретарката на гимназията, както и учителката по английски. Нападателят е стрелял с автоматична пушка. Той..

публикувано на 21.08.24 в 16:43
Доц.Емил Цветанов - директор на ИЛВ

Сладолед с родно вино ще е изненадата на фестивала "Time for Wine" в Плевен

В Плевен организират  Фестивал на виното и фермерските деликатеси "Time for Wine".  Официалното откриване на събитието е на 30 август и ще продължи до 1 септември.  Шатрите на производителите на вино и фермерски деликатеси ще бъдат разположени в парка на Регионалния исторически музей, те очакват гости от 30 август, 12 часа на обяд. В..

публикувано на 21.08.24 в 16:40

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за..

публикувано на 21.08.24 в 16:35

Продължава дарителската акция за опожарената къща на 4 братя и сестри в Стоманево

Продължава дарителската акция в помощ на двама братя и две сестри, израснали сираци, за възстановяване на изгорялата им къща при пожара през юни в девинското село Стоманево.  Пожарът избухва в следобедните часове на 22 юни т.г., като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка. От там за минути пламъците се..

публикувано на 21.08.24 в 16:25

Пътят над Рилския манастир за към Кирилова поляна е в много лошо състояние

Пътят над Рилския манастир - за към Кирилова поляна, който е общински, е в ужасно състояние, а на празници се претоварва, сигнализират посетители на Светата обител. От Общината в Рила казаха за БНР, че има изготвен проект за разширяването и за рехабилитирането му, но няма финансиране . На Успението на Св.Иван Рилски - на 18 август,  когато..

публикувано на 21.08.24 в 16:18