Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца зарадваха за Коледа пациентите на психиатрична болница

Третокласници подготвиха за психично болните в Церова кория картички и сладкиши

Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория посрещнаха Рождественските празници с доброта и съпричастност. Коледното чудо за тях беше осигурено от мащабна благотворителна кампания на третокласници от Основното училище „Бачо Киро“ в старопрестолния град.

Светът не е розов като розовото хапче или розовите очила, а пациентите в психиатричните болници не са невидими. Пандемията изостри паническите атаки, депресивните разстройства и увеличи работата и на психиатрите. 110 пациенти с различни заболявания се лекуват в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория, разказва болничният управител д-р Даниела Иванакова: 

„Болницата работи на пълен капацитет, не сме спирали да работим, откакто е започнала Covid пандемията, не сме спирали и да приемаме пациенти. Хората, които работят в болницата, за минута не забравиха, че са здравни работници и тяхната работа е да помагат на пациентите. Не допуснаха да има страх, истерия“. 

Дълги години обществото забравяше за психично болните и в делник, и в празник. Лъчът светлина и искрицата доброта за пациентите в психиатрията в Церова кория дойде около Коледа. Всеки от тях получи подарък, персонална картичка и сладкиши

Третокласниците направиха мащабна благотворителна кампания, посветена на доброто и на болницата в Церова кория по инициатива на Александра Стефанова и семейството ѝ: 

„Желаем да помогнем на хората, които светът ги отхвърля, да им дарим малко коледно чудо. Има много хора, които са отделени от света и няма как да общуват със своите близки и трябва поне малко да ги зарадваме“. 

Децата трябва да знаят, че са част от обществото и е по-хубаво да даряваш, отколкото да получаваш, казва майката на Александра Стефка Стефанова: 

„Децата имат нужда да разберат, че в нашия свят има и по-различни хора и когато пораснат, един ден да не отминават тези хора, да ги забелязват, да искат да ги виждат и да са широко скроени“.  

Класната ръководителка на децата Петя Димитрова подкрепила инициативата и заедно с третокласниците направили чорапчета с подаръци за всеки от 110-е пациенти на психиатричната болница, нарисували картички, направили играчки: 

„Подтекстът е доста ясен – всеки човек, всяко живо същество заслужава радост, любов и това, което всички желаем да получим, независимо от неговите заболявания, независимо от неговото психично състояние, независимо от неговото здравословно състояние“. 

Към инициативата на децата се включиха Инспекцията по труда, Административният съд във Велико Търново, 20 фирми, както и синдикатите.   

Всяко от децата, осигурили подаръци за 110-е пациенти от психиатричната болница, получи благодарствена грамота от болничния директор д-р Даниела Иванакова: 

„Много се радвам, че родителите и учителите са възпитали децата в такива ценности – да уважават и да мислят за различните. Това показва, че чудото се случва всеки ден с нас и чудото е нашите деца, които показват, че могат да бъдат състрадателни и че България ще я има, благодарение на работата на родителите, на учителите и на тези прекрасни деца“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50