Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи градове по света отменят или ограничават новогодишните тържества

За посрещането на Нова година на Таймс скуеър в Ню Йорк ще бъдат допуснати 15 000 души, вместо обичайните 60 000
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новогодишното тържество на Таймс скуеър в Ню Йорк ще бъде ограничено заради пандемията.

Обикновено около 60 000 нюйоркчани се събират, за да наблюдават пускането на гигантската топка, отбелязваща настъпването на новата година, но днес капацитетът ще бъде намален до 15 000 души, като от всеки участник ще се изисква да носи маска и да докаже, че е напълно ваксиниран.

Няколко големи световни града, включително Париж и Лондон също отмениха новогодишните празненства заради вълната от Омикрон.

И в Токио е отменена традиционната церемония за новата година на кръстовището пред гара Шибуя. Днес в 23:00 ч. ще бъдат изключени 13-те гигантски екрана, разположени около кръстовището. Целта е  да се избегне привличането на хора в района и обичайното им струпване в последните часове на старата година.

В Гърция само за новогодишната нощ заведенията ще могат да работят до 2 часа след полунощ, но без музика. От вчера в страната са в сила ограничения, при които заведенията работят до полунощ при стриктно спазване на здравния протокол само ваксинирани клиенти, до 6 души на маса и на безопасно разстояние. Дискотеки и нощни заведения обаче затварят за празниците заради масово отказани резервации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лодка с мигранти се преобърна в река Дрина между Сърбия и Босна и Херцеговина

Десет души, сред които и бебе, загинаха след като лодка с мигранти се преобърна в ранните часове вчера при прекосяване на река Дрина от Сърбия към Босна и Херцеговина. Предполага се, че в лодката е имало 25 души. 18 от тях, 10 от които са малолетни и непълнолетни, са успели да влязат в Босна.

публикувано на 23.08.24 в 09:00
Лъчезар Тошев

Лъчезар Тошев: Необходим ни е институт за национална памет

Европейският ден в памет на жертвите на тоталитарните режими за първи път беше отбелязан у нас през 2010 г. Оттогава досега всяка година отбелязваме този ден, за да се помнят събитията . Това каза пред БНР Лъчезар Тошев, инициатор за отбелязването на деня, бивш депутат, представител на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа..

публикувано на 23.08.24 в 08:53

Вход свободен за рок феста "Хоталич" край Севлиево

Седмият рок фест "Хоталич" започва тази вечер край Севлиево. Девет групи ще свирят за публиката в двете вечери край руините на средновековния град –крепост, дал името на фестивала. Фестивалът "Хоталич“ е в подкрепа на българската рок музика и от първото издание досега се провежда с вход свободен за публиката. Тази вечер, още в 7 часа, на..

публикувано на 23.08.24 в 08:41

Ученици изкачват скоростно стъпалата към Паметника на свободата на Шипка

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на..

публикувано на 23.08.24 в 08:28
доц. Христо Орманджиев

Доц. Христо Орманджиев: Вариант е да се разшири "домовата книга"

"Това действие на пожар в българското законодателство е нещо, което не изглежда нормално - на пожар да се правят нещата." Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Христо Орманджиев, преподавател по конституционно право във Великотърновския университет. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври Не..

публикувано на 23.08.24 в 08:25

Базата на НАТО в Гайленкирхен повиши нивото на сигурност

Военновъздушната база на НАТО в германския град Гайленкирхен повиши късно снощи нивото на сигурност въз основа на разузнавателна информация, която разкрива потенциална заплаха, предадоха Ройтерс и Франс прес. "Целият основен персонал извън участващи в мисия е изпратен у дома като предпазна мярка", се казва в изявление в социалната медийна..

публикувано на 23.08.24 в 08:19
Доналд Тръмп

Тръмп: Харис трябва да се занимава реалните проблеми в страната, а не да държи реч в Чикаго

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис трябва да се занимава с решаването на реалните проблеми в страната, а не да държи реч пред конгреса на демократите в Чикаго. Камала Харис прие официално кандидат-президентската номинация на Демократите Така претендентът за президентския пост от Републиканската партия Доналд Тръмп реагира на..

публикувано на 23.08.24 в 08:10