Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Христова: Индивидуалните качества са по-важни от груповите

Предизвикателства и успех. Такава 2021 година изпраща Таня Христова, образователен експерт Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

Таня е сред петимата финалисти за престижната награда "Млад европеец на годината" заради кампанията ѝ "Заедно ще се справим, с грижа за най-малките", като успява да подкрепи 239 семейства от седем населени места и три социални услуги, благодарение на дарения. Има "Приз за вдъхновение" от Times Heros и номинация за Човек на година. 

"Тенденция е образованието сред ромите да се повишава. Но от началото на пандемията нещата започнаха да падат рязко надолу и положените усилия да задържим децата в училище претърпяха спад... Социалните дейности са най-голямата ми страст", сподели Таня в предаването "Хоризонт за вас". 

Таня е на 24 години, родена е в град Котел, където завършва средното си образование с профил "Природо-математически науки". През 2019 година се дипломира успешно в образователно-квалификационна степен бакалавър, специалност "Социален мениджмънт" в Технически университет – Варна. В момента продължава образованието си в ОКС "Магистър" – специалност "Криминалистика". Таня се занимава активно с доброволчество от 14 години. През последните години работи като психолог в училище и същевременно осъществява различни социални проекти. 

"Никога не съм прикривала етническата си принадлежност, никога не съм била дискриминирана. Винаги споменавам, че съм ромка, за да могат хората да си изградят представа, че човек е такъв заради което е, а не заради общността, към която принадлежи. Индивидуалните качества са по-важни от груповите... Основен проблем на ромската общност е, че е капсулирана, недоверчива към хора отвън. Когато хората от общността работят за нея, общността започва да се отваря". 

Интервюто с Таня Христова можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57