Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 години от Освобождението на София

| обновено на 04.01.22 в 12:15
Снимка: БГНЕС

София отбелязва днес 144 години от Освобождението си от османско владичество. Благодарствен молебен в памет на загиналите бе отслужен в митрополитския храм "Света Неделя" в присъствието на кмета на града Йорданка Фандъкова. Белоградчишкият епископ Поликарп разказа:

"Да бъде изпълнено сърцето на човека с благодарност и по този начин, насърчавайки се към свобода - и духовна, и телесна, и национална - да пребъде нашият народ. Негово Светейшество специално за този повод излезе с обръщение. Дай Боже, по неговите молитви градът, столицата на България, да се развива, да процъфтява и да благоденства нашият народ в мир, радост и единство". 

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Пратеник на САЩ преговаря в Доха с катарски лидери за споразумение в Ивицата Газа

Координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк разговаря в Доха с катарски лидери в пореден опит за постигане на споразумение в Ивицата Газа. Преговорите, които до момента се водеха в Кайро и завършиха без резултат, са преместени в катарската столица. Те продължават на ниво работни групи, като процесът трябва да бъде възобновен..

публикувано на 28.08.24 в 07:42
Саломе Зурабишвили

Грузия избира парламент на 26 октомври

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили насрочи парламентарните избори в страната на 26 октомври. На брифинг, на който подписа разпореждането за вота, Зурабишвили определи предстоящия избор на гражданите като екзистенциален и като избор между Европа и Русия. Президентът отхвърли твърденията на управляващата партия "Грузинска мечта", че..

публикувано на 28.08.24 в 07:37
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Украйна разширява контрола си в руската Курска област

Украйна продължава да напредва в руската Курска област, където тази нощ беше обявена въздушна тревога. Според Киев операцията цели да принуди Москва да поиска мир.  Няколко резервоара за петрол са били подпалени след атака на украински дронове срещу рафинерия в руската Ростовска област, съобщават руски медии. Според информациите два летателни..

публикувано на 28.08.24 в 07:34
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Лавров нарече "игра с огъня" разговорите за използването на ракети Storm Shadow по цели в Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "игра с огъня" и "шантаж" разговорите за използването на доставените на Украйна ракети Storm Shadow по цели на територията на Русия, съобщава Ройтерс: "Играта с огъня, а те като малки деца си играят с кибритените клечки, е нещо много опасно за възрастни чичковци и лелички, на които е поверено..

публикувано на 27.08.24 в 21:18
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024 г.

Украйна разширява контрола си над руската Курска област

Украинците разширяват контрола си над руската Курска област и вече владеят почти 1 300 квадратни километра със 100 селища, твърди украинският главнокомандващ Олександър Сирски. Руското командване обаче трупа още сили срещу ключовия град Покровск в Донбас.  Най-малко 6-ма цивилни загинаха в градовете Запорожие и Кривой Рог през втората поредна нощ на..

публикувано на 27.08.24 в 21:03
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната руска атака с дронове и ракети срещу Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Москва. Ударите..

публикувано на 27.08.24 в 19:53