Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОДКС изпраща миротворчески сили в Казахстан

Учения на руски спецчасти
Снимка: МО на Русия

Организацията на Договора да колективна сигурност изпраща миротворчески сили в Казахстан. Това обяви премиерът на Армения Никол Пашинян в качеството си на председател на регионалната организация. Съобщението му беше публикувано на сайта на Кремъл.

Всъобщението се посочва, че решението за изпращането на миротворците е било взето, след като президентът Касъм-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците си във връзка с появилата се заплаха за националната сигурност и суверенитета на Казахстан. В изпратеното от него до лидерите на страните от организацията писмо той определя ситуацията в страната като "нахлуване на бандитски формирования, подготвени в чужбина".

Съгласно чл. 4 от Договора за колективна сигурност миротворческият контингент ще остане на територията на Казахстан за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката там, заявява Пашинян.

Общата численост на международните сили възлиза на 3600 души. Руската миротворческа бригада е в състава на Централния военен окръг и е разположена в Самарска област. Освен Казахстан в Организацията на Договора за колективна сигурност членуват Армения, Беларус, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращи нахлуха в офиса на кмета в Алмати

Президентът на Казахстан поиска помощ от Русия за овладяване на безредиците в страната

Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност за справяне с безредиците в страната. Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като..

обновено на 06.01.22 в 05:11
Алмати, Казахстан - 5 януари 2022 г.

В Казахстан протестиращите са установили контрол над летището в Алмати

Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията.  Вече в цялата страна е въведено извънредно положение, съобщава БГНЕС, като цитира „Мир-24“. Демонстрантите подпалиха..

обновено на 05.01.22 в 21:25
Алмати, Казахстан, 5 януари 2022 г.

Убити полицаи, подпалени сгради, разбити оръжейни складове в Казахстан

Продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията. Служители на правоохранителните органи са били убити при сблъсъците в Казахстан, съобщи президентът на републиката в обръщение към..

обновено на 05.01.22 в 16:07

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Казахстан

Полицията използва сълзотворен газ, за да спре нови протести тази сутрин в казахстанския град Алмати, предаде Ройтерс. Силите са сигурност са се опитали да разпръснат шествие към центъра на града. Демонстранти, въоръжени с бухалки и метални..

обновено на 05.01.22 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05