Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лутц Кинкел от Европейския център за свобода на медиите пред БНР:

Зачестяват физическите и вербални атаки срещу журналисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През първите 6 месеца на миналата година са подадени 272 сигнала за посегателства срещу свободата на медиите в страните членки и кандидатки за членство в Европейския съюз. Най-много сигнали - над една четвърт, са свързани със словесни нападки срещу журналисти, отразяващи протести срещу Covid мерките. Най-често агресорите са частни лица, но близо 1/3 са полицаи и други държавни и общински служители. 

Водещата организация, която събира и анализира тези данни, е Европейският център за свобода на медиите (ECPMF), базиран в Лайпциг. Пред БНР директорът на Центъра Лутц Кинкел обобщи каква беше 2021 г. за свободата на словото на Стария континент.

Ситуацията със свободата на медиите в Европа продължи да се влошава. Пандемията от Covid-19 продължи. Качеството на източниците се влоши. Съпротивата на част от хората срещу здравните мерки на правителствата в отделните държави се радикализира. Това доведе до по-чести нападения срещу журналисти.

Кои са критичните места и точки на Стария континент за медийната свобода?

Данните показват ясна тенденция за влошаване на медийната среда в цяла Европа. Показват също и какво трябва да се направи. Журналистите трябва да имат по-добра правна защита не само срещу обиди и нападения, но и срещу така наречените "стратегически дела срещу обществено участие" (SLAPPS). Това са съдебни искове, които целят потискане, цензуриране, сплашване и заглушаване на критичните гласове и материали.

Държавите, които будят притеснение по отношение на свободата на медиите, са Полша, Унгария, България, Румъния. Във всяка една от тях ситуацията с медийната свобода е лоша, но в България имаше промяна в управлението на страната. Промяна настъпи и в Чехия. Разбира се с тези промени идва и надеждата, че условията за работа на журналистите в тези страни ще се подобрява.

Какви данни имат за България от Центъра за свободата на медиите?

На нашата платформа - Mapping Media Freedom.org имаме общо 77 регистрирани сигнала от България, откакто извършваме мониторинг. За първите 6 месеца на миналата година имаме пет, като от тях се открояват сигналът за тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков, който заплаши с уволнение двама телевизионни водещи от сутрешния блок на една от телевизиите, в която беше гостувал. Имаме също разследващия журналист Димитър Стоянов, който получава смъртни заплахи от бизнесмен. Това са само два от всички сигнали от България, от които се вижда какво е положението с медийната свобода в страната.

А какво правите вие за подобряване на условията на работа за журналистите? Какво прави вашият център?

Имаме различни програми. Една от тях е мониторинг. С нея наблюдаваме каква е конкретната ситуация с медиите в отделните държави и какво се случва там. Публикуваме всички подадени ни сигнали на Media Freedom.org, за да може всеки да прочете и да разбере какво става в Европа. Второто нещо са програмите ни за оказване на помощ на журналисти -  Една от тях е "Journalist in Residence" - предлагаме временен подслон за 6 месеца за журналисти, които са тормозени или има заплахи за здравето и живота им, свързани пряко с тяхната работа. Те се настаняват в обзаведен апартамент в Лайпциг. Получават месечна сума, покриваща основните разходи за живот, здравно осигуряване, психологическа консултация и свързано с журналистиката обучение. По този начин те са защитени и могат да продължат своята работа по техните разследвания и публикации. Предлагаме също помощ по програмата "Бърза реакция за свободата на медиите" - включваща правна консултация и плащане на съдебни разходи по делата. Търсим привличане на вниманието върху конкретния казус, за да може да бъде оказана и адекватна помощ.

От кои държави и каква помощ са търсили най-често от вас журналисти през изминалата година?

Получаваме много сигнали от Турция. Най-много журналисти в програмата за бърза реакция и осигуряване на подслон - Journalist in Residence, са именно от Турция. Но получаваме сигнали от цяла Европа - повече от Източна, отколкото от Западна Европа. Давам ви конкретен пример - от полския всекидневник - "Газета Виборча". Журналисти от вестника бяха заплашени с дела заради разследвания и публикации за правителствени скандали. Медията има заведени редица дела от властите и от близки до управляващите лица и фирми. В този случай трябва да се окаже не само помощ като правна консултация, но и финансова подкрепа, за да може медията да се справи с тези трудности.

За проблеми със свободата на медиите в Полша сме свикнали да чуваме. Но според доклада на Европейския център за свобода на медиите най-много сигнали от всички страни, които се наблюдават, са били подадени от Германия. 59 сигнала и 90 атакувани журналисти - най-големият брой докладвани нередности от март 2020 досега

В Германия се случва това, което може да се види в цяла Европа - демонстрациите и протестите са едни от най-опасните места за журналистите. Там най-често се случват физически и словесни атаки срещу представители на медии. Повечето от тези протести са свързани с пандемията. Те са израз на недоволство срещу противоепидемичните мерки. На тези събития има много агресивни и радикализирани участници. Те смятат, че журналистите ги лъжат, не казват истината и  разпространяват правителствени пропагандни послания. Това води съответно до това насилие срещу представители на медиите. Ситуацията в Германия наистина не е добра. Това пролича и в последната класация на "Репортери без граници" за 2021 г., в която страната падна от 9-то на 13-то място. 

Центърът за защита на европейската свобода се намира в Лайпциг, сърцето на провинция Саксония, в която именно се отчита през последните години засилване на крайните движения - като ПЕГИДА и партията "Алтернатива за Германия". Пресен е случаят от средата на декември, когато германската полиция разкри заговор на антиваксъри за убийство на премиера на Саксония Микаел Кречмер. Заговорът е възникнал докато властите обмисляли въвеждане на задължителна ваксинация срещу Covid-19. Саксония е провинцията в Германия с най-нисък брой ваксинирани и най-висок брой заразени.

Има определено радикализиране в Саксония. Това пролича и при резултатите от последните избори за парламент. Има доста хора, които вярват на конспиративни теории, много хора, които не искат да се ваксинират, както и много хора, които по принцип са силно скептични към всички представители на властта.

Каква е прогнозата на Лутц Кинкел за медийната свобода в Европа през 2022 г.? 

Ще има парламентарни избори в Унгария през тази година и очакваме да видим резултатите от тях. В Полша ще има избори догодина. Виждаме, че Европейският съюз оказва натиск върху тези две страни, обвързвайки европейските фондове с върховенството на закона. Моите очаквания за 2022 година са, че ще имаме още повече журналисти, които търсят убежище в Европейския съюз. Това вече се случи с много интелектуалци и правозащитници от Беларус, които дойдоха в Германия. Имаме огромен брой молби за подкрепа на журналисти от Афганистан. Това е едно от големите предизвикателства за настоящата 2022 година - какво можем да направим за тези хора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32