Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка в Русе срещу бъдещия областен управител от ИТН

В общественото пространство се завъртя името на сегашния директор на РИОСВ Анатоли Станев

Областна администрация Русе
Снимка: Областна администрация Русе

Заявките на премиера Кирил Петков в предизборната кампания, че няма да има партийни квоти в министерствата и управлението на страната, се оказаха добро пожелание. Квоти явно има и поради някакво споразумение управата на Русенска област е възложена на партията на Станислав Трифонов "Има такъв народ". Вярно, че на последните избори техният резултат стигна само за едно депутатско място, но пък са част от коалицията на промяната.

Така още в средата на миналата седмица в общественото пространство се завъртя името на сегашния директор на РИОСВ Анатоли Станев за областен управител на Русе

Когато местните медии официализираха предложението за назначението му, обществеността реагира с подписка. Повече от 400 души с различна политическа окраска изразиха несъгласието си и тази полемика разбуни духовете в Русе. 

Една от инициаторките на подписката е Мариета Волф, бивш общински съветник и човек с ярка гражданска позиция:

"Той не изпълни успешно задачата си като директор на РИОСВ. Проблемите на Русе с въздуха не са решени, а затова време, в което е директор, можеха да се направят някои стъпки в тази посока. Трябваше да е неудобен и всеки ден да подава м МОСВ сигналите, които му съобщават гражданите. Да изисква промяна в законовите нормативи".

Вчера обаче беше разпространена друга подписка с 42 имена в подкрепа на Станев. Знаете как става в България - протест - контрапротест, подписка - контраподписка. Тя също е изпратена до премиера. Той и колегите му ще трябва да разгледат и двете, да преценят, да премислят и в крайна сметка да вземат решение.

А кой е Анатоли Станев? Юрист от Софийската колегия и адвокат на един от големите промишлени замърсители на Русе, бивш общински съветник от несъществуващата вече партия "Северна лига", но големият му коз е друг - Английската гимназия. Тя е общото между него, съученичката му Теодора Генчовска, настоящ външен министър от квотата на ИТН, заместникът ѝ Васил Георгиев, зам.-председателката на партията Виктория Василева и областният координатор на ИТН и депутат в 45-ия, 46-ия и 47-ия парламент Светлин Стоянов.

Репортаж на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишно момче е пострадало при игра с бензин в София

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:34

Украински бежанци са преместени от учебен център на НАП в Банкя в хотел на морето

Около 30 души от Украйна – предимно трудно подвижни възрастни хора над 65 години и майки с деца, бяха преместени от учебния център на НАП в Банкя в хотел в курорта "Свети Константин и Елена". Украинските бежанци, настанени по програма за хуманитарна помощ за бягащи от войната, бяха принудени да напуснат мястото за настаняване в Банкя...

публикувано на 23.08.24 в 10:27

Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по профилиращ предмет

По вариант 2 пишат днес зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. По тема №16 е изпитът за придобиване на професионална квалификация - част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия.   2079 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а 2906 - държавен изпит за придобиване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:19

Воден режим има в 12 селища в Кюстендилско

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата. Това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:12

Гръцките полицаи могат да конфискуват колата ви, ако в нея има туби с бензин

Екипи на полицията проверяват след преминаване на границата за евентуален нелегален внос на бензин в туби. В зависимост от количеството нелегално внесено гориво се налага глоба, конфискация на горивото, но и конфискация на автомобила. Тълкуването е, че колата се използва за нелегален внос на акцизна стока. Особено строги са гръцките..

публикувано на 23.08.24 в 09:33
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов

Зачестяват посегателствата срещу полицаи в Добричко

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се е стигнало до критична ситуация и полицаите са използвали сила . Арестуваните са четирима, срещу тях Районната прокуратура в Добрич е завела..

публикувано на 23.08.24 в 09:27

Лодка с мигранти се преобърна в река Дрина между Сърбия и Босна и Херцеговина

Десет души, сред които и бебе, загинаха след като лодка с мигранти се преобърна в ранните часове вчера при прекосяване на река Дрина от Сърбия към Босна и Херцеговина. Предполага се, че в лодката е имало 25 души. 18 от тях, 10 от които са малолетни и непълнолетни, са успели да влязат в Босна.

публикувано на 23.08.24 в 09:00