Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава реновирането на амфитеатър "Арката" в центъра на Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Продължава реновирането на амфитеатър "Арката" в центъра на Кюстендил, което започна есента на м.г. и е по проект за  около 200 хил. лева по програмата "Региони в растеж".  Срокът за приключване на ремонтите по самия амфитеатър и градинката в близост е 5 месеца.

Вече са прави удължаване и разширение на  сцената при "Арката" - с около 1,5 метра, ще се увеличи и площта ѝ, за да стане по-функционална. Там се правят церемонии и програми за най-значимите дати и събития, фестивални програми, концерти. 

Реновира се и се променя и фонтанът наблизо, търси се ново интериорно решение за него като част от амфитеатъра. Сменят се настилки и облицовката по алеите и тротоарите, изгражда се и платформа за достъп за хора с физически увреждания.

Нова функция ще има и площадката, известна като "Хайд парк" за града. При реновирането бяха отсечени отделни дървета, наложи се да бъдат окастрени и някои от над вековните чинари, което поражда коментари и реакции от природозащитници от града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри"...

публикувано на 26.08.24 в 08:50

Кои авиокомпании отменят полетите си до Тел Авив

 Заради напрежението в Близкия Изток, френската авиокомпания "Ер Франс" спря полетите си до Тел Авив.  Самолети няма да летят и днес до тази дестинация, а кога полетите ще бъдат възстановени ще стане ясно след анализ на ситуацията, съобщиха от превозвача.  Германската авиокомпания - "Луфтханза" обяви, че удължава до 30 септември..

публикувано на 26.08.24 в 08:48

"Хамас" обяви и новите израелски условия за примирие в Газа

 От палестинското радикално движение "Хамас" обявиха, че отхвърлят новите израелски условия за примирие в ивицата Газа.  По-рано ливанската групировка "Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел, докато израелски изтребители атакуваха обекти в Ливан.   Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток при нарастващото..

публикувано на 26.08.24 в 08:45

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 08:42

Частично бедствено положение в Дупнишко заради пожара в Рила

Кметът на Дупница Първан Дангов обави частично бедстмено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или..

публикувано на 26.08.24 в 07:10