Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли реален пробив в двустранните отношения с РСМ

| обновено на 19.01.22 в 07:54
Димитър Ковачевски и Кирил Петков разговарят в Скопие. 18 януари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Реален пробив в двустранните ни отношения със Северна Македония ще бъде постигнат, ако има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка. Това мнение изразиха евродепутатите Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, който е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент, и Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

И двамата са по-скоро скептични към резултатите от вчерашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие и не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ни съседка уведомява страните-членки, че наименованието Северна Македония не представлява териториална претенция към географския регион у нас.

Стъпка в положителната посока със сигурност, но това е най-лесната стъпка. Големият въпрос идва как така да гарантираме правата на българските граждани и затова България трябва да потърси европейска гаранция. Възможно е да бъде поискано преди отварянето на някои от клъстърите в преговорния процес правата на българските граждани да бъдат записани като държавотворен елемент в македонската конституция“, заяви Кючюк.

Андрей Ковачев  Снимка: БГНЕС

Прекратяването на дискриминацията и говора на омразата са част от стъпките, които трябва да бъдат предприети, смята евродепутатът  Андрей Ковачев:

„Смятам, че това трябваше да се случи преди много много време. Това не може да се счита за какъвто и да било пробив, защото е близко до логиката, до ума, че няма как да има териториални претенции съседна страна. Добре, това е една стъпка, която трябваше да бъде направена, но тя може да бъде представена като положителна, само ако е в пакет с всички други стъпки – преодоляване на инерцията от югославското минало, прекратяване на дискриминацията и мерки срещу говора на омразата на всички нива, промените в учебния материал“.

Кой най-вече пречи за преодоляване на историческите наслоявания?

„Югокомунистическата гарнитура, дълбоката държава в Скопие не позволява било то на Зоран Заев или на който и да било друг досега да направи тази смела стъпка за преодоляване на наследството от комунизма – то е в академичния елит, журналистическия елит, политическия елит на тази република и трябва да бъде преодолян по пътя на европейската интеграция“, коментира Андрей Ковачев.

Илхан Кючюк  Снимка: ilhankyuchyuk.eu

Илхан Кючюк не вижда нещо ново в самите работни групи. По думите му това е повтаряне на договора от 2017 г.

„Онова, което на нас ни трябва, е точно връщане към устоите на договора. Заедно с това обаче, дори преди това, трябва да вървим по посока на възстановяване на доверието. Доверието пречи на изпълнението на договора.“

Андрей Ковачев също е на мнение, че основата е съществувала и преди тези работни групи, а придвижването от мъртвата точка, за да се случи напредък по секторните политики, опира до желание от двете страни.

Кирил Петков и Димитър Ковачевски по време на официалната визита на българския премире в Скопие. 18 януари 2022 г.  Снимка: БГНЕС

Какво няма да разбере Европа от нашия двустранен спор?

По историческия въпрос Европа трудно ще ни разбере, категоричен е Илхан Кючюк.

„Това, по което ние можем да убедим нашите европейски партньори, са правата на живите българи, които са там. Това е свързано с големия въпрос за човешките права и свободи – тема, по която ЕС е изключително чувствителен и затова по-скоро бих насочил разговора натам.“

Ще помогне ли даването на още време за спорните въпроси? 

„30 години минаха. За кое време става въпрос? Колко време чакаме все някакъв избор – да минат парламентарни избори, да минат местни избори, президентски избори. Нещо чакаме, някакво време чакаме. Трябва да има смелост, политическа смелост да се преодолее този воденичен камък, който е „на врата“ на РСМ. Този воденичен камък се казва наследството на югокомунизма“, изтъква Андрей Ковачев.

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14