Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дафовска: Насочихме усилията към ОИ, някои от състезателите работят с психолог

„Посвещавам“ максималните 8 олимпийски квоти, които спечелихме,  на бившия служебен министър на спорта Андрей Кузманов", заяви с чувство на огорчение, примесено с ирония, олимпийската шампионка по биатлон от Нагано 98 Екатерина Дафовска, която гостува в поредицата на пресклуб „България“ „Часът на шефа“. 

"За втора поредна Олимпиада имаме 8 квоти и искам да посветя този успех на бившия спортен министър Андрей Кузманов, който грешно се изказа, че имаме само една квота, а федерацията разполага с толкова много пари. Искам да му пожелая и той да класира толкова спортисти за Олимпийски игри. Знаем какво ни е коствало това - участие във всички състезание от Световните купи, независимо от проблеми и контузии. Преди тези Олимпиади предишния път, когато сме имали пълни квоти, е през 1992 година", каза Дафовска.

Единствената българка с олимпийско злато в зимните спортове,  която ръководи 12 години федерацията по биатлон, разказа как финансистката на спортното министерство  Кристина Начева е спряла парите, отпуснати от Министерски съвет на 26 октомври м.г. за предстоящите Олимпийски игри  в Пекин. Това са 80 000 лв допълнително за  биатлона, както и за останалите федерации от групата на зимните спортове. При това биатлонистите на България спечелиха максималния брой квоти  – 4 при мъжете и 4 при жените.  Ексминистър Кузманов обаче твърдял, че биатлонът има една квота и един милион лева бюджет, което е твърде много, сподели  олимпийската ни шампионка.

"Не бях доволна от резултатите в началото на сезона, но формата на биатлонистите ни се подобрява и се надяваме да е най-добра през февруари. Насочили сме усилията си към Олимпийските игри и няма да участваме на европейско първенство или на други големи състезания. Владо постигна 13-о място в Оберхоф, показахме, че имаме потенциал. Някои от състезателите работят и с психоложката на художествената гимнастика професор Татяна Янчева", добави президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Манолов спечели втори бронз на Европейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов спечели втори бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 200 метра бруст, а преди два дни бе трети и на 50 метра бруст.   Във финала на 200-те метра българинът финишира за време 2:12.89 минути и отстъпи само на 16-годишния представител..

публикувано на 05.07.24 в 20:08
Григор Димитров

Григор Димитров се справи с лекота с Гаел Монфис

Григор Димитров ще играе за втора поредна година в четвъртия кръг на "Уимбълдън". Най-добрият български тенисист се справи с 6:3, 6:4, 6:3 с французина Гаел Монфис в третия кръг на надпреварата в Лондон и за четвърти път в своята кариера достигна до най-добрите 16. Мачът продължи само час и 47 минути. Поставеният под номер 10 в схемата Димитров не..

публикувано на 05.07.24 в 20:06
Никола Цолов

Цолов трети в тренировката на мократа "Силвърстоун"

Никола Цолов даде трето време в свободната тренировка преди седмия състезателен уикенд за сезона във Формула 3, който се провежда на пистата „Силвърстоун“ във Великобритания. Подготвителната сесия на британското трасе започна при условията на изсъхваща писта, която в средата на 45-минутната тренировка почти изсъхна достатъчно, за да могат пилотите да..

публикувано на 05.07.24 в 12:25
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст.  С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27