Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич отбелязва 144 години от освобождението си от османско владичество

Снимка: Мая Щърбанова

Добрич днес отбелязва 144 години от освобождението на града от османско владичество. Тържественият ден ще започне с поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на победата.

Заупокойна молитва пред паметника на ген. лейтенант Цимерман в 11.00 часа ще отслужат протойерей Емануил и свещеник Мирослав, слово ще произнесе кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов.

Да вземе участие в събитието е поканен и Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна.

По традиция в тържеството се включва и Национално движение „Традиция“ и Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“.

„Добруджа не е само равнина, гора и плодородна земя, а и бойно поле. През годините почти няма война, която да не засяга нашите земи“, заяви в словото си кметът на община Добрич Йордан Йорданов.

С камбанен звън точно в 12.00 ч. храмове на Добрич ще отбележат събитието.

Символиката на камбанния звън е свързана с това, че на този ден преди 144 години камбаните са известили влизането на руските воини в града. 

От 09.00 ч. до 16.00 ч. Военното гробище музей ще отвори вратите си за признателните добруджанци. 

През целия ден гражданите на Добрич могат да полагат цветя в знак на уважение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват в Североизточна България, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01
Доналд Тръмп

Нов обвинителен акт срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившият президент и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп.  Обвинителният акт от 36 страници внесен от специалния прокурор Джак Смит, е опит да бъдат съобразени обвиненията срещу Тръмп с решението на Върховния съд на Съединените щати от миналия месец, който постанови, че..

публикувано на 28.08.24 в 07:52

Изтичане на нефт от танкера, който беше атакуван от хутите в Червено море

Нефт изтича от петролен танкер, който беше атакуван от хутите в Червено море и на борда му избухна пожар, съобщи говорител на Пентагона. Корабът Сунион плава под гръцки флаг и беше обстрелван няколко пъти миналата седмица край йеменското пристанище Ходейда. Според говорителя трета страна се е опитала да изпрати два влекача в помощ на плавателния..

публикувано на 28.08.24 в 07:50
Киър Стармър

Киър Стармър търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес

Британският премиер Киър Стармър пристигна на посещение в Германия, заявявайки преди да тръгне, че ще търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес пред откриваща се "възможност веднъж на поколение" за рестартиране и коригиране на отношенията на Обединеното кралство с ЕС.  Днес Киър Стармър ще започне разговори за нов..

публикувано на 28.08.24 в 07:48
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Пратеник на САЩ преговаря в Доха с катарски лидери за мир в Ивицата Газа

Координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк разговаря в Доха с катарски лидери в пореден опит за постигане на споразумение в Ивицата Газа. Преговорите, които до момента се водеха в Кайро и завършиха без резултат, са преместени в катарската столица. Те продължават на ниво работни групи, като процесът трябва да бъде възобновен..

публикувано на 28.08.24 в 07:42

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата..

публикувано на 28.08.24 в 07:40