Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът "спря" репетиции и представления в Силистренския театър

Снимка: Незабравка Кирова

Силистренският драматично-куклен театър преустанови своята репетиционна и игрална дейност за драматичните представления, като причина за това е недостигът на средства за електроенергия.

В последната година културната институция затваряше врати неколкократно, заради Covid – ситуацията у нас и генерираните приходи са с пъти по-малко от предходните години, като в същото време не са получавали и обещаните от Общината средства за подпомагане дейността на театъра според сключен с Министерство на културата договор.

300% по-висока сметка за разходвана ел. енергия е театърът за последния месец. Доста над очакваното. Това принуждава директорът Златина Станева да прекрати репетициите и игралните представления за възрастни. Така готвената за месец март премиера на „Чудо“ по Иван Радоев се отлага за неопределено време. Поредно заглавие от репертоара, което остава висящо. Първо заради Covid – сега заради непосилни сметки за ток. 

Златина Станева
Министерството на културата поема с постановление разходите за заплати, но такива, каквито са били към ноември 2020 година. Разликите с увеличението във времето са за сметка на театъра. На всеки продаден билет за куклено представление дотацията от държавата е 3,50 лева, а за драматично – 3 лева. Но, когато няма играни спектакли – няма и пари. А те са нужни не само за издръжка на материалната база, но и за творческа дейност и поставянето на нови заглавия. И тук идва мястото на общините, които навсякъде другаде в страната подпомагат дейността на театрите си, така както бе и в Силистра до преди години.

2014-та година при сключен договор за 100 000 лв. Общината превежда на театъра 10 000 лева. Пет години по-късно, отново при договор за 100 000 лева, те превеждат 20 000. В следващите две години договорите са за по 10 000 лева, като до края на финансовата 2021 няма преведен нито лев. Данните бяха потвърдени от Цветана Игнатова, директор дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра.

От Общината казват, че театърът не бил си поискал парите. Трябвало заявление, че имат нужда и за какво точно ще ги разходват. В крайна сметка Златина Станева пуска докладна записка в началото на декември, обосновавайки се, че средствата са нужни за поставянето на нова пиеса, макар че по нейни думи не е длъжна да прави това, тъй като те се отпускат по договор за дейности на културната институция.

Общината дори била платила тока на театъра за месеците ноември и декември, обяви кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, но пропусна да поясни, че става въпрос само за един от трите електромера в сградата – този, отчитащ разхода в кабинета на директора, който харчи и най-малко. Останалите два са на партида на културната институция и отчитат климатиците в театралния салон и прилежащите им помещения – гримьорни и други. Освен това театърът, така да се каже, връща на Общината платеното от нея.

В крайна сметка има малък „хепи енд“, но той няма да промени ситуацията, поне на този етап. Във вчерашния ден в сметката на силистренския театър бяха постъпили 10 000 лева. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44