Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на РЗИ–Силистра: До 5 дни се очаква да влезем в червената Covid зона

| обновено на 31.01.22 в 17:08
Снимка: Незабравка Кирова

До 5 дни се очаква Силистра да влезе в червената Covid  зона. Това прогнозира директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.

Това ще доведе и до надграждане на вече предприетите противоепидемични мерки, които са в сила от днес, а именно вечерен час за учениците, при посещения на игрални зали, кина и заведения за обществено хранене и развлечения до 20:00 часа, освен ако нямат придружител, както и забрана за провеждане на масови мероприятия като фестивали и събори, дори и при наличието на зелен сертификат.

"Възходяща е все още посоката на развитие на пандемията", коментира д-р Начева.

Достигната е 14-дневна заболеваемост от 917 души на 100 000 население. От активните 943 случая само 69 са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение.

Леглата в болниците Силистра, Дулово и Тутракан са 136. От тях 10 са интензивни.

"При извършени 510 проверки за спазване на противоепидемични мерки от служители на общини, полиция, РЗИ, Агенция по храните и Инспекция по труда, няма съставени актове", съобщи още д-р Начева.

Отчита се спад в активността при ваксинация срещу Covid-19, както и слаб интерес за поставяне на педиатричната ваксина на Pfizer.

До момента 19 са ваксинираните деца на възраст от 5 до 11 години. 6 от тях са със завършен ваксинационен курс.

От РЗИ имат готовност да изпратят мобилни екипи при наличие на достатъчен брой деца в други населени места от региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40