Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции на депутати на „първите искри“ между Радев и Петков

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Първите искри в отношенията между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков предизвикаха днес реакции в парламента. Двамата държавници вчера се разминаха по отношение на позициите си за Северна Македония и кадровите рокади в „Булгаргаз“.

Реакциите в Народното събрание се разделиха по оста управляващи-опозиция. Според представителите на мнозинството е рано да се говори за конфликт и разлом.

Момчил Иванов от „Има такъв народ“ смята, че отношенията са все още в процес на изграждане.

„Не мисля, че може да се говори за разкол, по-скоро според мен това е нормално за всяко едно ново управление. И тъй като в крайна сметка кабинетът е този, който се опитва да изгради свой собствен образ… това според мен са нормални процеси на наслагване, които смятам, че ще бъдат изчистени.“

Христо Иванов от „Демократична България“ каза в отговор на въпрос за „предчувствие за предсрочни парламентарни избори“.

„Не съм имал предчувствие. Казах, че като организация ние трябва да сме готови и за този сценарий при цялата сложност, която има. Но ние ще работим напротив – за стабилизиране на коалицията и управлението, и в интерес на истината то се крепи на стабилността на коалицията тук в парламента, а не на отношенията с президента. Тук коалицията работи добре, мога да успокоя всички, включително тези, които се надяват нещо бързо да се случи, че ще има още дълго време управление.“

От опозицията са по-категорични, че тепърва противоречията между президент и премиер ще се увеличават. 

Тома Биков, ГЕРБ:

„Това, което президентът вчера каза на премиера, беше: „Не ми пипай хората“, ако трябва да го преведа. Премиерът му каза: „Не ми се бъркай“. Дотук това е сюжетът. Според мен е много рано да говорим все още за Боянски ливади, както някои коментатори почнаха да говорят. Но е въпрос на време Боянските ливади да се състоят и с това настоящето правителство да бъде делегитимирано и да приключи със своя живот“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Смятам, че времето тепърва ще покаже, че там има доста разломни линии. Очевидно е, че проблемът идва от еманципацията на Кирил Петков от страна на неговия, ако можем да го възприемем в някаква степен, политически ментор, защото в крайна сметка Радев беше човекът, който го назначи за министър. Друг е въпросът дали Радев го е назначил или просто е изпълнил указание, което други са му дали“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42