Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид телефонни измами у нас - мними банкери теглят пари от сметките през приложение

Снимка: pixabay
За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от Националната полиция. Става въпрос за случаи,  при които измамници се представят за банкови служители и карат хората да инсталират на телефоните си приложения за отдалечен достъп. По този начин престъпниците могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на измамения. 

Първите подобни опити за измами са регистрирани у нас в средата на миналата година. Криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция" обясняват, че обикновено човек получава обаждане от мним банков служител. Той иска от жертвата да инсталира в смартфона си приложение за отдалечен достъп. По този начин престъпните групи добиват информация за телефона на измамения и контролират приложенията му за онлайн банкиране ако има инсталирани такива.

Освен тези опити за измами, криминалистите отчитат и още един начин. С получаване на съобщения с линк, в които се искат повече данни за банковата карта на конкретния човек под предлог че има проблем с нея.

В същото време от МВР отчитат и спад на телефонните измами като цяло. Въпреки опитите на измамниците да използват Covid-19 в схемите си, този начин за измама не е успял.  

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33

Какво задържа един индиец повече от 30 години в България?

Нирадж Кумар е роден в индийския град Бомбай, днешен Мумбай. Поради икономически причини родителите му се преместват в градчето Коимбатур (Coimbatorе) в южната част на Индия. Коимбатур е известено с леярната за производство на метали и автомобилната промишленост. В индийския Манчестър, както е познато селището сред индийците, се произвежда..

публикувано на 07.07.24 в 15:22
Снимката е илюстративна, архив.

Челен сблъсък на тир и лека кола на пътя Плевен – Ловеч, 2 жени са тежко пострадали

Две жени са пострадали тежко при катастрофа, станала тази сутрин на пътя Плевен – Ловеч.  "Челен сблъсък между тир и лек автомобил. С опасност за живота са пътнички от лекия автомобил - жена на 52 години и жена на 28 години, в критично състояние са", обясни  Марияна Цветкова, говорител  Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в  Плевен. Участък от..

публикувано на 07.07.24 в 15:08

Медицинският хеликоптер с мисия за спасяване на пострадал в планината

Медицинският хеликоптер е изпълнил успешно първата си планинска акция, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Днес, след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев са изпълнили полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до Университетската..

публикувано на 07.07.24 в 14:09

Рекордна избирателна активност на вота във Франция

Рекордна избирателна активност на втория тур на парламентарните избори във Франция. Към 12 часа местно време 26,63% от французите са отишли до урните. Подобен интерес към гласуването е имало последно във Франция през 1981 г. Вотът, определян от анализатори като исторически, може да доведе на власт крайната десница в лицето на партията..

публикувано на 07.07.24 в 13:55
 Евтим Милошев

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места .  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 13:42

Засилен интерес към автобусната линия от Кюстендил до Рилския манастир

Препълнен автобус тръгна по-рано днес по възстановената линия от Кюстендил до Рилския манастир. Цената на билета в едната посока е 7 лева. Автобусът ще пътува през месеците юли и август, само в неделя. През двата месеца има няколко големи християнски празници, срещи и поводи  - св. Богородица на 15 август, Успение на св. Иван Рилски на 18..

публикувано на 07.07.24 в 13:06