Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници

Трима правосъдни министри събират данни, необходими са солидни твърдения и доказателства, казва конституционалистът

Проф. Пламен Киров
Снимка: БГНЕС

В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе точно това решение, каза в интервю за БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и дългогодишен преподавател по конституционни право.

В правото, както и в геометрията, има симетрия, заяви Киров. Според него логиката на Конституцията и смисълът на текстовете са ясни и не може един орган да може да предлага, а да не може да иска освобождаване.

Системно неизпълнение на служебните задължения или тежко нарушение, както и действия, уронващи престижа – това не са действия, непременно свързани с преките функции на главния прокурор, а включително в неговия личен живот, изказвания пред медиите и т.н. Доста широко е полето на преценка, поясни още Пламен Киров.

„Очевидно е, че този, който иска отстраняване, трябва да бъде активен, не може да бъде пасивен. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на главния прокурор“, подчерта конституционалистът и напомни, че трима министри събират данни, с които искат да обосноват освобождаването на главния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и настоящият правосъден министър Надежда Йорданова.

Предполагам, че в Министерството на правосъдието има класьори с необходимата информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва отстраняване на главния прокурор, отбеляза Киров, но уточни:

„Не ми харесва подходът - сигнали на граждани, сигнали на неправителствени организации - това беше заявено. Ако с изрезки от вестниците се пълни тази папка или класьор в Министерството на правосъдието, на мен ми се струва, че твърде лековато ще се подходи към тази изключително важна процедура.“

Твърденията на министъра трябва да бъдат солидни и да има съответните доказателства, защото в България всеки може да обвини всеки в най-смъртните грехове, коментира проф. Пламен Киров.

Главният прокурор е прав донякъде, защото и законодателната, и изпълнителната власт са политически власти. Важно е обаче, че балансът между властите е свързан с механизми за взаимно възпиране и взаимен контрол – един такъв механизъм е искането за отстраняване, посочи проф. Киров.

„Това, което се разиграва в последните няколко месеца, а може би вече две години, тази политическа война, която се води между главния прокурор и политически институции в страната, това не може да бъде изключено в едно политическо общество.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33