Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: ЕС е дългосрочно по-голямата заплаха за имперския проект на Путин

Анна Великова, бесарабска българка: Европейската мечта е важна за Украйна

Димитър Бечев
Снимка: БГНЕС

" Не НАТО, а Европейският съюз е дългосрочно по-голямата заплаха за имперския проект, който преследва Владим Путин", каза за БНР Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет на САЩ и преподавател в Оксфорд.

"Вече имаме практически доказателства как Украйна  лека - полека се интегрира в политическото и икономическото пространство на Евросъюза. Това е един необратим процес. Русия остава само с един инструмент в ръцете си и това е грубата военна сила.

НАТО няма да присъедни Украйна, тя няма да стане член, няма какво да се лъжем. Но процесите на присъединяване към ЕС стават отдолу - нагоре, те имат някакъв автоматизъм, там Русия много малко може да въздейства", каза още в "Хоризонт до обед" Димитър Бечев.

"Разбира се, ние само можем да гадем и да спекулираме какво има в главите на Путин и неговото най-близко обкръжение. Но поглеждайки 10 години назад, проектът винаги е бил по линия на икономиката, по линия на институционалното обвръзване на това постсъветско пространство.
Но де факто ЕС държи повече карти според мен, защото Украйна бележи някакъв напредък в областта на търговията, износът, свободното движение на хора", счита още Бечев.

По думите му въпреки изтеглянето на руски войски от границата с Украйна, все още не може да изключи военния сценарий.

"Не е ясно колко устойчиво и дългосрочно е това изтегляне...", каза още Димитър Бечев.
Ана Великова                                 Снимка:farbg.eu

 "Обучението по бежанско право, организирано от фондация за Достъп до права, ми вдъхна смелост да разкажа какво е да пееш под звука на свистящите куршуми", каза в "Хоризонт до обед" бесарбската българка Ана Великова, родена и израснала в Бесарабия, която представяме чрез Сдружение „Мулти култи колектив” в рамките на проекта „Мигранти с таланти”.

Великова е студентка по Международни отношения в Софийския университет "Свети Климент Охридски", пътува често до Украйна. 
"Сега въпреки, че обстановката е тревожна, някак си запазваме спокойствие, защото знаем, че нашата армия е силна, че има кой да ни защити, че имаме партньори, коита са готови да ни защитават на международно ниво", каза още Ана Великова.
Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58