Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на общини настояват да отпадне изискването за създаването на 28 ВиК асоциации

Снимка: Pixabay
Кметове на общини настояват при разглеждането на новия Закон за водите да отпадне изискването за създаването на 28 ВиК асоциации в страната. Механичното окрупняване на общините на териториален принцип, без да се отчитат спецификата по места и вложените до момента общински средства в сектора, ощетява малките общини за сметка на областните центрове. Има опасения, че се подготвя приватизиране на ВиК сектора, подобно на енергийните дружества. Кметовете настояват в новия Закон за водите да получат правото сами да се договарят с държавата чрез водния регулатор и сами да решават с кого ще се сдружават.

Кметовете твърдят, че моделът на областни ВиК асоциации на териториален принцип не работи:

"Фактът, че няма нито една ВиК асоциация до момента в страната, поне на мен не ми е известно, която да е излязла на печалба, говори, че този модел, който се опитваме да прилагаме, е несполучлив" - каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Другият проблем е, че при с механичното събиране на общините на областно ниво никъде не се отчитат направените към момента ВиК инвестиции с общински средства.

Според кметовете последните година-две държавата предизвиква принудителен фалит на общинските ВиК дружества, като целта е общините да бъдат поставени под областната ВиК-шапка, без значение кой и как ще плати цената за това, каза кметът Никола Белишки.

Кметовете са категорични, че цената ще платят потребителите, без да имат гаранцията за качеството на услугата. Според тях има обосновано предположение, че в момента тече скрита ВиК национализация с цел бъдеща приватизация.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58