Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Леброн Джеймс продължи доминацията си в Мача на звездите

Отборът на ЛеБрон Джеймс продължи доминацията си в "Мача на звездите"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Леброн Джеймс спечели тазгодишното 71-о издание на Мача на звездите в НБА. Звездният тим с капитан лидера на Лос Анджелис Лейкърс грабна успеха над отбора на Кевин Дюрант с крайното 163:160 (47:45, 46:49, 45:45, 25:21) пред над 19 хиляди зрители в зала "Рокет Мортгейдж ФийлдХаус" в Кливланд, която бе домакин на най-голямото демонстративно събитие в баскетбола в световен мащаб тази година.

Двубоят традиционно противопостави най-големите звезди в най-силната лига в света, като интересното е, че това бе пета поредна победа за Отбор ЛеБрон, откакто НБА реши да промени формата през 2018-а. В герой за успеха на тима се превърна гарда на Голдън Стейт Уориърс Стеф Къри, който наниза 50 точки и счупи рекорда за най-много тройки в историята на "Мача на звездите", след като отбеляза 16 при общо 27 изстрела зад дъгата тази нощ. Така най-великият стрелец в историята завоюва признанието за MVP на "Мача на звездите" на името на великия Коби Брайънт за първи път в кариерата си.

Победният кош в сблъсъка пък бе отбелязан от капитана на тима ЛеБрон Джеймс, който осигури победата на своя тим със стрелба от средно разстояние за крайното 163:160. По този начин Отбор ЛеБрон осигури $450 хиляди в благотворителност за своята фондация "I Promise", докато Отбор Дюрант ще помогне с $300 хиляди на организацията "Cleveland Food Bank", която снабдява хора в нужда с храна.

Отборът на ЛеБрон Джеймс даде старт на шоуто със серия от 12:5 за старт на мача, като още от самото начало на демонстративното събитие двата тима заложиха на традиционните бързи нападения с умерено използване на стрелбата от тройката и почти нулева защита. Тимът на Кевин Дюрант смъкна разликата до две точки при преполовяването на частта, преди Стеф Къри да отбележи втората си тройка в двубоя за 23:18. Най-интересното отиграване от откриващите минути бе алей-уп забивка на Джа Морант след пас на Трей Йънг. 


Отборът на Кей Ди продължаваше да вдига както оборотите, така и публиката в залата на крака чрез няколко поредни ефектни забивки от Джоел Ембийд и Карл-Антъни Таунс - 32:34 в полза на тима с капитан Дюрант. Двата тима влязоха в последната минута игра при резултат 41:43 в полза на Отбор Дюрант, но влезлия от резервната скамейка Лука Дончич наниза две поредни тройки, за да изведе отбора си напред при 47:43. Девин Букър върна две точки за Отбор Дюрант, но все пак първата четвърт и допълнителните $100 хиляди отидоха в ръцете на Отбор ЛеБрон и неговото училище "I Promise" - 47:45 в полза на Краля и компания след една четвърт игра.

Резервите на двата отбора не се отличиха с толкова високорезултатен старт, какъвто бе този в първата четвърт. Въпреки това зрелищните изпълнения се редуваха едно след друго, като те включваха 360-градусова забивка от Руди Гобер и алей-уп, завършен от Дежонте Мъри след подаване между краката от страна на ЛаМело Бол. 

Дариъс Гарланд пък наниза тройка от логото, а резултатът в средата на четвъртината бе 17:17 и общо 64:62 в полза на Отбор ЛеБрон. Тимът на Кевин Дюрант се опитваше да затяга защитата и се отчете с няколко откраднати топки, които позволиха на ЛаМело Бол и компания да се отскубнат на осемточкова преднина в частта при 28:36. 

Стеф Къри обаче беше под пара от другата страна, като именно неговите точни стрелби задържаха Отбор ЛеБрон в битката за $100-те хиляди - 33:36 в полза на Отбор Дюрант. Звездата на Мемфис Гризлис Джа Морант продължаваше да лети високо във въздуха днес, като поредното му невероятно отиграване бе 360-градусова алей-уп забивка, за да може Отбор Дюрант да вдигне аванса си на 33:41.

Лидерът на Голдън Стейт Уориърс Стеф Къри счупи рекорда за най-много тройки през първото полувреме игра в историята на "Мача на звездите" със своите 8, но неговите усилия не стигнаха на Отбор ЛеБрон да спечели втората четвърт и тя отиде в актива на Отбор Дюрант след 46:49. По този начин тимът на Кевин Дюрант осигури $100 хиляди за организацията "Cleveland Food Bank", която осигурява храна на хора в нужда. Общият резултат в мача вече бе 93:94 в полза на тима на Кей Ди.


Стеф Къри продължаваше да ниже тройка след тройка в равностойната трета четвърт, в която Отбор Дюрант на няколко пъти се измъкваше напред в резултата с около осем точки. В крайна сметка обаче Отбор Леброн успя да се добере до равенството в периода при 45:45, като по този начин общият резултат скочи на 139:138 за отбора на звездата на Бруклин. 

В последната четвърт победителят трябваше да достигне границата от 163 точки (25 в четвъртината) отбелязани точки в периода. Серия от 6:0 в полза на Отбор Леброн и победен кош от суперзвездата на ЛА Лейкърс донесоха петия последователен успех на неговия тим в "Мача на звездите" след 163:160.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнира в Шчечин

 Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнира по тенис на клей в Шчечин (Полша) от сериите "Чалънджър", който е с награден фонд 148 625 евро.  Той отстъпи на германеца Даниел Алтмайер с 6:4, 3:6, 4:6.  С отпадането във втория кръг Андреев заслужи 2 420 долара от наградния фонд и осем точки за световната ранглиста, в която заема 203-о място...

публикувано на 12.09.24 в 20:12

ЦСКА София ще приеме Берое в Благоевград

ЦСКА ще приеме Берое на стадион "Христо Ботев" в Благоевград в мач от 9-ия кръг на Първа лига, потвърди Спортно-техническата комисия на БФС. "Червените" домакинстват на стадион "Васил Левски" заради реконструкцията на клубното съоръжение "Българска армия", но Националният стадион е затворен този месец заради провеждане на мащабните концерти на Ед..

публикувано на 12.09.24 в 18:45
Николай Желязков - старши-треньор на ВК Левски

Николай Желязков: Направихме грешки на начален удар с Войводина, но се справихме добре

Треньорът на волейболния Левски София Николай Желязков говори след двете победи на тима му в контролите със сръбския Войводина Нови Сад. “Смятам, че като първи такива контролни мачове и проверки - бяха изключително полезни, тъй като ни дадоха една отправна точка в какво състояние сме. Някои от момчетата са от една седмица, от десет дни с нас, така че..

публикувано на 12.09.24 в 17:52
Отборът на Италия спечели златните медали

Шесто място за България в смесената отборна щафета на европейското първенство

Националният отбор на България в състав Емил Стойнев, Мартин Папанов, Йордан Петров, Петя Минкова, Гергана Стоянова и Ивана Тонкова се нареди на шесто място в смесената отборна щафета по часовник на европейското първенство по шосейно колоездене в Лимбург, Белгия. Българският тим очаквано зае последното място в класирането в конкуренцията на едни от..

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Изслушването по делото за финансови нарушения на Манчестър Сити ще започне в понеделник

Изслушването за предполагаемите 115 нарушения на Манчестър Сити на финансовите правила в английския футбол ще започне в понеделник, съобщава телевизия ESPN.  Шампионите на Висшата лига са разследвани от независима комисия, която преглежда клубните документи от сезон 2009/2010 насам.  Част от обвиненията към Сити са насочени към предоставянето на..

публикувано на 12.09.24 в 17:36

Новак Джокович пожела успех на България за Купа "Дейвис"

Президентът на Българската федерация по тенис (БФ Тенис) Стефан Цветков и членът на Управителния съвет Орлин Станойчев, който е и първият българин, достигал до топ 100 на световната ранглиста за мъже, бяха на работно посещение в сръбската столица Белград, по време на което се срещнаха с олимпийския шампион Новак Джокович. Сръбската тенис легенда..

публикувано на 12.09.24 в 17:26
Добромир Лазаров

Добромир Лазаров: Обществеността в Драгоман припозна волейбола за свой спорт, искаме да изградим силна школа

Старши треньорът на женския волейболен отбор на Драгоман Добромир Лазаров заяви, че в клуба са амбицирани да изградят силна школа в бъдеще и да разширят този спорт извън пределите на София. "Възможността за ново начало и съответно възможността да разширим волейбола извън пределите на София - това ни подтикна да създадем проекта "Волейболен..

публикувано на 12.09.24 в 16:31