Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон осъди признаването на ДНР и ЛНР, но остава готов за дипломатическо решение

| обновено на 22.02.22 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати остро осъдиха признаването от Кремъл за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения,“ а президентът Джо Байдън наложи санкции, които забраняват на американските граждани търговия и финансови операция в отцепените от руски сепаратисти райони в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че наложените санкции са отделно от „бързите и сериозни икономически мерки, които сме приготвили в координация със съюзниците и партньорите в случай, че Русия допълнително нахлуе в Украйна“.

Конкретно санкциите забраняват вноса в САЩ на продукти от регионите и износа от американски граждани на продукти, услуги и технологии за там. Налагат се санкции и за финансови транзакции свързани със забранените категории. В указа се подчертава, че действията не са срещу Украйна. Посочени са и изключения при забраните, в това число за телекомуникациите, интернет, пощите и даването на хуманитарна помощ на хората в тези региони.

Днес се очаква налагане на допълнителни санкции, заради решението на Путин за признаване на самопрвъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Малко след речта на Путин президентът Байдън, в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, „твърдо е заклеймил“ постъпката и е потвърдил ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Американският президент е казал още, че при допълнителна „агресия“ на Русия ще има бърза и решителна ответна реакция, като тя ще е в синхрон между САЩ, съюзниците и партньорите.

Байдън също разговаря с френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Лидерите остро са осъдили решението на Путин и са говорили за продължаване на координация на следващите стъпки в отговор на кризата.

Декретът на Кремъл бе остро критикуван и от държавния секретар Антъни Блинкън, който го определи като „явна атака по суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ В изявление Блинкън допълни, че държавите по света не трябва да признават нова „страна, създадена посредством заплаха от използване на сила“. За Блинкън действието на Путин е „очевидно неуважение към международните закони и норми.“

Високопоставено официално лице от администрацията определи речта на Путин като такава, която цели да „оправдае война.“ Притесненията на администрацията са от продължаващата ескалация на кризата като все още има готовност от Вашингтон за дипломатическо решение.

Високопоставеното лице заяви, че администрацията продължава да е отворена за среща на върха между Байдън и Путин, но подобна среща може да се случи ако няма допълнително нахлуване на руски части в Украйна. Лицето не можа да даде конкретен отговор на въпроса какво се разбира под допълнително нахлуване в Украйна, но то заяви, че руски части в Донбас е имало и след анексирането на Крим през 2014-а като сега при информациите за изпращане на „умиротворителни сили“ от Русия присъствието им става официално.

Не се знае какво конкретно Съединените щати разбират под допълнително нахлуване в Украйна - нахлуване при което да бъдат приложени по-мащабните мерки, но високопоставеното лице посочи, че действията на Русия в следващите часове ще се следят внимателно.

"Тест за лидерството на САЩ"

Експерти казват, че  една  евентуална война в  Украйна със сигурност ще има влияние и върху живота на американците. Ще има и отражение върху цените на бензина, върху разходите за отопление и, разбира се, на фондовите пазари.

Уилям Мък, професор по политически науки в Северния централен колеж в Нейпървил, недалеч от Чикаго казва, че това, което се случва в момента,  е тест за лидерството на САЩ.

Определено това ще бъде въздействие върху цялата световна икономика смята Мък и предупреждава, че ако в Европа избухне война тя няма как да не засегне и да не удари джоба на средния американец.

Професорът по политология смята, че е време да се запитаме дали искаме  да живеем в свят, в който танкове пресичат границите и каква роля трябва да играят САЩ за подобряване на мира и стабилността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22