Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската култура е като розичка на ревера

Аделина Филева: Човек без въображение не може да създава икономика

Училището да влезе по-сериозно в музея и галерията, призовава директорът на СГХГ

Аделина Филева
Снимка: БГНЕС

„Българската култура и по време на социализма, и по време на демокрацията е нещо като розичка на ревера – тя се носи за красота, показваме я пред някого – какво е създал през столетията българският народ и положителните неща за българската култура свършват дотук.“ Това каза пред БНР директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

Според нея не се усеща ролята на културата „да не оскотеем“ и в това се изразяват резултатите, които имаме днес.

„От това, че децата ни не са добре образовани, че са неграмотни, че са груби, че са невъзпитани. Дразни ни, че градът ни е надраскан, замърсен, че никой не се интересува от околната среда. Това се дължи на липсата на култура.“

Снимка: БГНЕС

Когато не водим учениците в училище и децата от детската градина в музеи, в художествени галерии, където да се провеждат часове, а родителите нямат време събота и неделя да заведат децата си „да им покажат една творба или един предмет, за да знаят името му“, няма как да се получи тази връзка и да искаме да върви и икономиката ни, заяви Аделина Филева.

„Защото човек без въображение и без мислене не може да създава нито икономика, нито земеделие. Каквото и да решите да правите, няма как да се отмине културата и образованието. Ако за това не си даваме сметка, няма да успеем като народ.“

Ако искаме следващите поколения да имат отношение към изкуството и културата, както и обич към книгата, това трябва да стане навик, изтъкна Филева в предаването „Преди всички“.

„Ако не го направим то да бъде навик, ако ще и да звучи лошо като думата „задължение“, те няма след това да имат необходимост, просто защото не познават тези територии, не са влизали в тях, за тях те остават нещо чуждо.“

Снимка: БГНЕС

Аделина Филева призова училището да влезе по-сериозно в музея и галерията.

Тя направи паралел между периода от Освобождението до Балканската война и постигнатото през тези 34 години на фона на днешната ситуация след 30-годишен преход.

„Днес, с нашата демокрация са изминали 33 и човек се чувства много потиснат, когато види какво са направили прадядовците му – като образование, като създаване на институции, построяване на университети. Дори не бих искала да изброявам какво става с икономическото развитие на България до 1912 година.“

Снимка: БГНЕС

В СГХГ се открива изложба, посветена на 110-годишнината от Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора.

„В картините ще видите срещата за първи път на нашите художници с войната – това е нещо ново като преживяване. Тази война ражда един нов жанр в българското изкуство: баталната картина, както и историческата. По това време ние още нямаме военни художници. Масово са доброволци и много художници участват, на различни възрасти.“

Сред доброволците са както Антон Митов, тогава ректор на Рисувалното училище, така и Майстора, който извървява пътя със Седма рилска дивизия във всички войни, не само в Балканската.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

В публикацията са използвани снимки от изложбата „Войната! И подлуде светът…“, посветена на 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00