Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните действия в Украйна се ожесточават

Боец от силите за териториална отбрана на Украйна в повредената сграда на областната администрация в Харков след обстрел в центъра на града, 1 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна става все по-ожесточена, с все повече жертви сред мирното население и военните, предават информационните агенции.

На масиран обстрел бяха подложени днес редица градове в Украйна. 

Най-малко 10 души загинаха, а десетки бяха ранени в Харков, след като руски ракети поразиха сградите на операта и администрацията в центъра на града. 

Игор Конашенков - руският военен говорител, предупреди, че предстоят „прецизни“ удари по инфраструктура на украинските служби в Киев, приканвайки гражданите да се отдалечат от тези обекти.

65-километрова бронирана колона на руските сили наближава украинската столица от североизток. Телевизионната кула в Киев е била ударена от руска ракета, съобщи ДПА, като се позова на украински медии. Петима души са загинали при този ракетен удар, съобщиха местните власти в Киев.

Град Херсон - стратегическо пристанище за западния бряг на Днепър, вече е обграден от руски войски. Има притеснения за прехраната на местните жители, които бяха близо 300 хиляди преди началото на войната.

Не е ясна съдбата на Мариупол - град с над 400 хиляди души, след като от руското министерство на отбраната обявиха в късния следобед, че войските, настъпващи от Крим, са се съединили със сепаратистите от Донецк и са отрязали напълно достъпа на украинската армия до Азовско море.

Карта на бойните действия, разпространена от британското военно министерство, изглежда потвърждава тази информация.

Руските медии съобщават за обстрел на украинската армия по контролирания от сепаратистите Донецк. Според кореспондента на РИА Новости са били ударени две болници в града.

Сериозни притеснения изразиха от Международната агенция за атомна енергия от сведенията, че руски войски са в близост до атомната централа край Запорожие.

Инцидент с ядрените съоръжения в Украйна би имал жестоки последици за общественото здраве и околната среда, каза генералният директор Рафаел Гроси.

Беларуският лидер Александър Лукашенко увери, че няма намерения да праща беларуски войски в Украйна. В същото време той съобщи, че подсилва охраната по южната граница, за да „спре всякакви провокации“.

Източници от украинския парламент обаче твърдят, че беларуски войници са навлезли в Черниговска област.

Според Лукашенко вчерашните руско-украински преговори, които се проведоха на беларуска територия, дават надежди за спиране на военните действия, но при условие че Украйна спре „да слуша Запада и американците“.

Според руската агенция ТАСС втори кръг на руско-украински преговори е планиран за утре - 2 март.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви  тази вечер, че преди да започнат смислени преговори за примирие Русия трябва да спре бомбардировките на украинските градове.

В интервю за „Ройтерс“ и Си Ен Ен Зеленски съобщи, че американският президент Джо Байдън е отхвърлил призива му към НАТО за налагане на зона, забранена за полети над Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04