Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски са превзели Херсон, потвърдиха украинските власти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските армейски части са превзели Херсон, потвърдиха местните власти, цитирани от Франс прес. Това е първият голям украински град, който преминава в руски ръце от началото на инвазията на Москва преди седмица. "(Руските) окупатори са във всички части на града и са много опасни", написа в "Телеграм" ръководителят на местната администрация Генадий Лахута.

В столицата Киев се съобщава за взривове през нощта, последвали руски въздушни удари, съобщи в профила си в "Туитър" украинското издание "Киев индипендънт". Около 3 ч. сутринта местно време е имало най-малко 4 взрива: два - в центъра на града, и още два - близо до спирка на метрото. Във "Фейсбук" кметът Виталий Кличко публикува, че при взривовете има ранени хора и запалени коли.

Междувременно, на фона на очакваното начало на втория кръг от руско-украинските преговори днес, Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Франс прес, обяви, че от началото на руската инвазия досега от Украйна в съседните държави са преминали един милион бежанци. В поста си в "Туитър" върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова оръжията в страната "да замлъкнат".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 1000 българи са евакуирани досега от Украйна

До момента са евакуирани над 1000 наши съграждани от Украйна. Те са пристигнали с автобуси и собствен транспорт. Това заяви Иван Кондов, постоянен секретар на Министерство на външните работи, на изслушване в Комисията за българите в чужбина: Кондов..

публикувано на 02.03.22 в 19:52

България ще разчита на съдействие от партньори за извеждане на българи от Украйна

България ще разчита на съдействието на чужди разузнавателни служби за безопасното извеждане на българи, които искат да бъдат евакуирани от Украйна. Това потвърди министърът на външните работи Теодора Генчовска след заседанието на парламентарната комисия по..

публикувано на 02.03.22 в 19:45

Очаква се втори кръг от преговорите между Украйна и Русия

Втори кръг от преговорите между Украйна и Русия ще има, потвърдиха от руска и от украинска страна. Очаква се срещата с делегациите в същия състав да се проведе в Беловежката гора на границата между Беларус и Полша. Украинският външен министър Дмитро..

публикувано на 02.03.22 в 19:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ,..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови..

публикувано на 18.09.24 в 07:22
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година...

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24