Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват камбанарията на Шипченския манастир за 120-годишния юбилей на храма през септември

На 3 март в храм-паметника „Рождество Христово“ се отслужват благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите за Освобождението на България

Снимка: БГНЕС

По традиция на 3 март признателни българи се събират на поклонение в Шипченския манастир, където почитат паметта на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Освободителната война. В тяхна чест, в края на всеки благодарствен молебен винаги звъни 12-тонната камбана, извисяваща се на високата 52 метра камбанария на Храма „Рождество Христово“.

Звукът от нея се носи през цялата Розова долина и се чува чак в Казанлък.

Повече от три години обаче камбана в красивия храм в Шипка не се използва, защото вибрациите от мощното й звучене рушат компроментираната камбанария

През миналата година за последно камбаната бе ударена точно на 3 март. Тогава бе дадено и началото на същинската ремонтна дейност по 52-метровата кула, завършваща с традиционната позлатено кубе с форма на луковица.

За ремонтните дейности са отпуснати близо 1,6 млн. лв. Огромно 50-метрово скеле опасва входа на храм-паметника, а по него неуморно се работи с едничката цел - най-голямата камбана да може да бъде използвана отново за 120-тата годишнина от освещаването на храма през септември, припомня старозагорският митрополит Киприан.

Шипченският манастир „Рождество Христово“.  Снимка: БГНЕСВъзстановяването на камбанарията не е лесна задача, тъй като сградата е паметник на културата от национално значение. Проектът е изработен и съгласуван след детайлно обследване на кулата. Вече е готова най-високата част на кулата, обяснява Галина Нефтянова от старозагорската фирма-изпълнител на проекта.

Силно увредени са били арките на самата камабанария, разрушениете части вече са възстановени. Използвани са само материали, от които църквата е била изградена.

През миналата година красивата сграда на Шипченския манастир се сдоби и с обновено художествено осветление, монтирано от Община Казанлък.

Църквата със златните кубета е построена в не по-малко смутни времена от днешните. Средствата за вдигането на храма са събрани от дарения в Русия и България. Работата по манастира започва през 1885 г. Заради противоречивите българо-руски отношения и тогава се забавя издигането му. Осветен е през 1902 г. от Старозагорския митрополит Методий Кусев в присъствието на граф Николай Игнатиев и българските опълченци.

Митрополит Киприан се надява храмът и обителта да порещнат тържествено 120-тата годишнина от освещаването през семтември.

По традиция и тази година на 3 март благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите за Освобождението на България в храм-паметника „Рождество Христово" ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан. С това ще започнат и честванията на Шипка. 

И въпреки че най-голямата камбана ще остане тиха още няколко месеца, ще звучат останалите 16. Те озвучават околността и през последните дни, когато в храма се четат молитви за мир. А в костницата отново ще бъдат почетени онези близо 8 500 загинали за Освобождението ни, сред които редом са положени българи, руснаци и украинци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55