Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Начев: Организирано мероприятие беше дезинформацията за скок на цените на горивата

"Няма как една малка бензиностанция да повлияе по този начин на целия пазар на горивата"

Васко Начев
Снимка: стопкадър

Дезинформацията, довела до опашки пред бензиностанциите, е организирано мероприятие. 

Това мнение изказа пред БНР енергийният експерт Васко Начев.

По думите му няма как да се случи подобно нещо, без да има преди това организация за него:

"Не съм съвсем съгласен с тълкуванието, че малки бензиностанции се изкушили и вдигнали цените. Няма как една малка бензиностанция да повлияе по този начин на целия пазар на горивата. Видяхме на някои бензиностанции на "Лукойл" как цените бяха 3,10 - 3,15 лв. Защо са се подвели - това не мога да кажа".

Начев обясни, че към базова цена от 2,60 трябва да се добавя по 1,5 стотинки на всеки долар, увеличение на нефта - така се получава цената, която би трябвало да бъде на бензиностанцията.

Енергийният експерт изключи възможността цената на бензина да достигне 4 лева:

"В никакъв случай. Цената на нефта трябва да достигне 125 долара за барел, за да стане цената на бензина 3 лева на бензиностанциите. Няма как да стане 4 лева".

Интервюто на Снежана Иванова с Васко Начев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Пол Роджърс: В американската политическа култура основният проблем в Близкия изток е Иран

  Отброяваме годишнината от още една война, която започна след черния 7-ми октомври миналата година с терористичния рейд на "Хамас" в Израел, с 1200 избити и 250 отвлечени израелци, както и с над 42 хиляди загинали палестинци. Тази война вече има и втори фронт - срещу проиранската групировка "Хизбулла" в Ливан. Спиралата на насилие в..

публикувано на 12.10.24 в 11:20

Плевен е домакин на младежкия фестивал "Teen Boom"

За първи път Плевен е домакин на младежкия фестивал "Teen Boom". Социалната кауза на събитието е под надслов #Избери доброто! Събитието обединява община Плевен, Агенция "Митници" и НАП с голяма кампания "Избери доброто", за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи.  На централния площад "Възраждане" ще има фен-среща с..

публикувано на 12.10.24 в 11:15
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан

Проф. Елен Бос: Десните популисти имат нужда от темата "миграция", с нея ходят на лов за гласове

Привържениците му го наричат "спасителят на Европа", противниците му - двуличник. Смирен в Брюксел и диктатор в Будапеща. Привържениците му ръкопляскаха, когато Виктор Орбан обясни пред Европейския парламент, че Евросъюзът е пред разпад. Противниците му запяха антифашистката песен "Bella Ciao". Унгарският премиер Орбан обяви, че като ротационен..

публикувано на 12.10.24 в 11:12

Мотошествие в подкрепа на донорството и трансплантациите премина през София

Мотошествие в подкрепа на донорството и трансплантациите премина по улиците на София. То е организирано от ИА "Медицински надзор", 36 мотоклуба и фондация "Искам бебе". Шествието тръгна от НИМ, премина по бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание. С него официално приключва и мотосезонът за тази година.

публикувано на 12.10.24 в 11:07

Роберт Холцман: България ще се присъедини към еврозоната скоро

България ще се присъедини към еврозоната скоро, заяви в интервю за "Събота 150" Роберт Холцман, управител на Австрийската национална банка, в седмицата, когато Виена отново попари надеждите на страната ни за скорошно присъединяване към Шенген по суша.  Холцман посети България в навечерието на заседанието по паричната политика на..

публикувано на 12.10.24 в 10:55

България - домакин на световния форум на международната авторско-правна CISAC

България ще бъде домакин на световния форум на международната авторско-правна конфедерация СИЗАК /CISAC/ през май 2025-а година. Това съобщиха от българското дружество на композитори и автори "Музикаутор", ангажирано с организацията на международната среща. Очаква се у нас да пристигнат над 300 делегати от целия свят, сред които и президентът на..

публикувано на 12.10.24 в 10:51
Георги Господинов

Георги Господинов ще участва в "Биенале на мисълта" в Барселона

Писателят Георги Господинов ще участва днес в Барселона в инициативата „Биенале на мисълта“, съобщават от българското консулство в испанския град. Срещата с носителя на международната награда "Букър" ще се състои в Центъра за съвременна култура в Барселона по обяд. Модератор на литературното събитие ще бъде преводачът и преподавател в Университета..

публикувано на 12.10.24 в 10:42