Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен представи пред евролидерите планове за енергийна независимост на ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища да са запълнени до 90 на сто до 1-ви октомври всяка година. Това каза председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен след края на срещата на европейските лидери във Версай.

До средата на май Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027-ма година, каза фон дер Лайен:

"Трябва да сме готови за следващата зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви план за презапълване за следващата зима и ще координира действията. Освен тази първа стъпка, ЕС ще трябва да определи дългосрочната си политика за съхранение на газ. Затова Комисията ще представи предложение за запълване на подземните газови хранилища до поне 90 на сто от техния капацитет до 1-ви октомври всяка година".

Фон дер Лайен определи като възможно намаляването на вноса на руски газ с две трети в рамките на една година и посочи като алтернатива за това втечнения газ, както и съществуването на необходимата инфраструктура за целта.

Като алтернатива френският президент Еманюел Макрон пък посочи ядрената енергия и възобновяемите източници. Той предупреди, че пазарът на храни също е дестабилизиран заради войната, тъй като Русия и Украйна са сред най-големите пазари на зърнени  храни и ще остане така още една година, заради което ще трябва да се преоцени стратегията в тази насока.

Запитан дали е възможно следващите санкции срещу Русия да включват петролно ембарго срещу нея, както и изключването на "Газпромбанк" и "Сбербанк" от системата SWIFT, той отговори, че нищо не е изключено, ако президентът Путин усили бомбардировките и обсади Киев обратно на това, което говори.

"Искам да отправя посланието в тази връзка, че нищо не е забранено и нищо не е табу. Ние ще предприемем всичко, което смятаме за ефективно и което има полезно въздействие, за да спрем Русия по пътя на агресията, по който е поела", посочи Макрон.

Той също така каза, че в следващите часове отново ще разговаря заедно с германския канцлер Шолц с президента Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21