Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за разпит на Васил Божков

| обновено на 25.03.22 в 18:19
Снимка: Прокуратура на РБ

Софийската градска прокуратура поиска от властите на Обединените арабски емирства да разрешат разпит чрез видеоконферентна връзка на бизнесмена Васил Божков. Повод е разследването, заради което за 24 часа в ареста бяха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Желанието на прокуратурата да чуе Божков за твърденията му за изнудване, заради които се стигна до ВИП арестите миналия четвъртък, дойде изненадващо. Защото твърденията са на повече от 2 години, бившият хазартен бос е сигнализирал за тях, но фактът, че има 20 обвинения и се укрива в Дубай го правеше за държавното обвинение предубеден свидетел.

Желанието за разпит обаче изглежда трудно преодолимо, защото то зависи от същите тези власти на ОАЕ, които вече 26 месеца мълчат по искането на България той да бъде екстрадиран, обвинен и съден. От прокуратурата днес специално уточняват, че именно те ще направят преценката допуска ли местното законодателство разпит чрез видеоконферентна връзка.

Тъй като договор за правна помощ между емирствата и България няма, ще се прибегне до т.нар. механизъм за реципрочност. Посредник в него е правосъдното министерство. Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обеща веднага след като бъде получено искането от прокуратурата, да бъде придвижено нататък:

"Наясно сме с формалните изисквания на колегите от Обединените арабски емирства. Има комуникация по други предишни случаи. Това е в рамките на едно висящо производство. Не мога да кажа колко бързо и как точно ще реагират колегите".

Разпитът е част от валидирането на процесуално-следствените действия по делото за изнудване, които прокуратурата ще повтори след като определи извършеното от разследващите полицаи за нелегитимнно. По тази линия ще са и насрочените за понеделник след обед разпити на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Вчера по скайп от Дубай Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България на следващия ден след като бъде свалено международното му издирване. И обеща да говори. Днес тази оферта беше отхвърлена от говорителя и ръководителя  на Спецпрокуратурата:

"При положение, че властите на Обединените арабски емирства му позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в арест във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писменото обвинение и разпит в качеството му на обвиняем", коментира Христо Кръстев.

Задържането му, вкарването му в ареста и със задвижване на процедурата. Аз мисля, че той точно това не иска. Не иска да бъде арестуван?

"Вижте, предполагам, че това нито един обвиняем не го иска, но нали разбирате, че това е наказателен процес", каза Валентина Маджарова..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС заседава по жалба срещу отказа на ЦИК да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС"

Върховният административен съд заседава по жалба срещу отказа на ЦИК да регистрира за изборите коалицията на Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС". Вчера съдът указа на ЦИК незабавно да регистрира коалицията около Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" за участие във вота на 27 октомври. Решението по жалбата на коалицията около Ахмед Доган..

публикувано на 12.09.24 в 12:29

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално..

публикувано на 12.09.24 в 12:25

ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС

Очаква се на днешното си заседание Централната избирателна комисия да разгледа две нови заявления, които са постъпили от двете крила на ДПС, след като Върховният административен съд излезе с решение ЦИК да регистрира коалицията "ДПС - Начало". Едното заявление е свързано с искане за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС - Ново начало",..

публикувано на 12.09.24 в 12:09
Делян Пеевски

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Председателят на ПГ Делян Пеевски заяви, че ДПС е само едно, а всички други са отцепници. Според него, всички извън "ДПС - Ново начало" са се самоизключили от движението. Пеевски коментира решенията на ВАС по казуса с опита на двете фракции в партията да се явят на вота на 27 октомври: "Тази тема вече приключи. "ДПС - Ново начало" е на избори,..

публикувано на 12.09.24 в 11:59

ВСС възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Предложението е на Прокурорската колегия. Според предварителния график, одобрен на днешното заседание на ВСС, изборът на Обвинител номер едно трябва да е в средата на януари догодина. Номинации за поста главен прокурор ще се правят на заседанията на следващите..

публикувано на 12.09.24 в 11:56
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и министър-председателят Димитър Главчев

Министър Илков: МВР ще противодейства успешно на купуването и продаването на гласове

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви по време на национално съвещание на министерството, посветено на изборите, че ще противодействат успешно на купуването и продаването на гласове. От своя страна премиерът Димитър Главчев посочи, че правителството няма да допусне да се твърди че МВР опорочава изборите, както и да се..

публикувано на 12.09.24 в 11:44

Предлагат глобален план за отговорно използване на ИИ във военната сфера

План за действие за управление на отговорната употреба на изкуствен интелект подкрепиха повечето държави на среща на върха в южнокорейската столица Сеул по време на среща за употреба на изкуствения интелект във военната сфера, проведена в Сеул, Южна Корея. България е сред държавите, подкрепящи плана за действие. Документът отчита, че..

публикувано на 12.09.24 в 11:25