Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Горчева: Украйна воюва за нейната, но и за нашата свобода

„Путин живее в измислен свят, иска да ни върне в съветския концлагер“

Снимка: Ани Лозева

„Много пъти ме питат на кого да вярваме. Много просто – вярвате на истината. Какво е истина? От много възможности една единствена се е случила. Това наричаме факт. Това, което се е случило, остава материални следи. Може да бъде доказано. Пропагандните лъжи се разбиват на пух и прах, когато насреща им изправиш фактите“.

Това коментира пред БНР журналистът Даниела Горчева. И посочи пример - не Украйна нападна Русия, а Русия нападна Украйна, не украински самолети бомбардират руски градове и села, а руски танкове навлизат на територията на суверенна държава“.

Престъпление срещу мира е да започнеш бойни действия, без да обявиш война. За същото престъпление – в края на Втората световна война, през 1948 година военен трибунал в Токио осъди на смърт седем висши японски политици и офицери за това, че са започнали война със САЩ, без да обявят предварително война“.

В предаването „Нещо повече“ Горчева допълни:

„Цяла Европа, САЩ, Канада изпратиха военна помощ… Когато ние си мислим, че, снишавайки се, нещо ще ни подмине, това не е вярно. Русия ни обяви в списък с неприятелски държави, въпреки че не изпращаме военна помощ. Нашето снишаване няма да умилостиви империята на злото... Плановете на Путин са да възстанови Съветския съюз, Съветския блок, от Черно море да направи Руско море. Този човек живее в измислен свят. Иска да ни върне обратно в съветския концлагер“.

Журналистът подчерта, че Украйна воюва за своята свобода и независимост, „но тя воюва и за нашата, защото ако Украйна падне, преградата между нас и Русия ще бъде тънка, а след Молдова сме наред ние“.

Интервюто с Даниела Горчева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09
Роксана Мънзату

Роксана Мънзату: Рестартирането на икономиката на ЕС изисква подкрепа за застрашените от бедност

Рестартирането на икономиката на Европейския съюз в конкуренция със Съединените щати и Китай изисква подкрепа за застрашените от бедност и насоки за младите хора, които сега навлизат на трудовия пазар. Това е мнението на румънския кандидат еврокомисар Роксана Мънзату, която ще управлява ресора "Пазар на труда и социалните права" Пред Радио..

публикувано на 18.09.24 в 11:01
Оливер Вархеи

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи...

публикувано на 18.09.24 в 10:44

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова..

публикувано на 18.09.24 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Мигрант загина в морето край остров Самос

Край остров Самос в Егейско море е загинал най-малко един мигрант, след като турски трафиканти са изхвърлили превозваните в гумена лодка 31 души в морето. Надуваема лодка с мигранти се е опитала да навлезе в гръцки води до остров Самос. Плавателният съд е забелязан от гръцките власти, които стреляли във въздуха предупредително. За да не бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 10:28

Спор в НС след искане на "Възраждане" за изложба за палестинската гледна точка за войната в Газа

Отказ от ръководството на Народното събрание за организиране на изложба за представяне на палестинската гледна точка за войната в Газа се превърна в повод за спор между лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и председателя на парламента Рая Назарян. Костадинов прочете декларация, в която обяви, че на три пъти му е било отказано..

публикувано на 18.09.24 в 10:14
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46