Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори заплашват с протест

Такси
Снимка: БГНЕС

Заради високите цени на горивата автобусни превозвачи и от Националния таксиметров синдикат са поискали среща на 12 април с правителството, за да може държавата да компенсира бранша. Това каза за "Хоризонт" Петър Владимиров от таксиметровия синдикат. С увеличението на природния газ от 1 април, такситата работят на себестойност и не реализират печалба. Горивото, което използват, се е увеличило с 200 процента за последните 7 месеца.

Петър Владимиров каза още, че ако превозвачи не получат исканата от държавата помощ, ще излязат на протест:

"На 12 април след среща, която ще бъде между правителството и бранша, не се ли вземат някакви радикални мерки, не поемат ли ясни ангажименти, НТС обявява стачна готовност и сме готови на всичко да защитим колегите си и бранша си. Ние сме на ръба на оцеляването. Не може ние да работим за жълти стотинки при положение, че плащаме толкова много данъци на държавата, да намери начин, както примерно да речем земеделските производители получават компенсация за декар примерно еди-колко си литра гориво. Ние примерно искаме компенсации, да речем сто километра компенсация за разликата в горивото. Ние не сме социална услуга. Това, че в момента общината ни е наложила минимална и максимална тарифа, тя беше съобразена с едни цени на горивата, сега вече са различни".

Инфлацията е довела и до увеличаване на разходите за поддръжката на автомобилите. 

Припомняме, че от 1 януари 2022 година всички таксита в София  извършват превози на цени по-високи с около 30 процента. Най-ниската тарифа за километър пробег през деня е  1,05 лева, а  за нощните курсове минималната ставка за километър превоз е 1,21 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма, кандидатури ще могат да бъдат внасяни и на следващите три заседания. Номинации могат да правят..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на биопроизводителите в интервю пред БНР. "Проблемът е, че от 14 август действа Наредба за екологични..

публикувано на 19.09.24 в 09:53