Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожари достигнаха до колонията пеликани в "Калимок-Бръшлен"

Снимка: Йордан Куцаров

Пожари достигнаха до колонията от пеликани в Защитената местност "Калимок-Бръшлен". За огнища, разпалвани последователно в няколко дни в землищата на тутраканските села Цар Самуил и Нова Черна, алармираха от Сдружение на туризма в Тутракан.

Над 5 600 дка тръстика, суха растителност и единични дървета бяха засегнати само при първия от пожарите.

В Защитена местност "Калимок-Бръшлен" се намира една от трите гнездови колонии на къдрогравия пеликан у нас.

По информация от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ от пожарите в края на март са изгорели около 13 000 дка растителност – основно огромни тръстикови масиви.


В борбата с огъня се включват и екипи на пожарната, и от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. А местността е такава, че трудно може да влезе там техника, която да помогне, заяви Кристиян Якимов, от Сдружението за развитие на туризма. Според него пожарите са умишлено запалени.

Свободните площи, за които става въпрос, са всъщност част от Защитената местност "Калимок-Бръшлен" и са под управлението на Министерството на околната среда и водите.

Преди година БДЗП и Сдружението за развитие на туризма в Тутракан изградиха по проект платформи, където да гнездят пеликаните. Поставени бяха и макети, които да привличат птиците.

По информация от екоинспекцията в Русе - не са установени загинали птици, но предвид това, че водоплаващите са в гнездови период, опасността е голяма.

"Единствено посоката на вятъра е тази, която е спасила пеликаните да не бъдат достигнати от огъня", коментира Кристиян Якимов.

Ниското ниво на водата е причина на платформата да са само 30 гнездящите двойки.


Топлата зима пък е причина от Сдружение на туризма да не успеят да монтират и втора платформа.

Пеликаните са пристигнали вместо в края на януари, още в края на декември. Но има и добра новина. Излюпени са първите малки пеликанчета.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: Свилен Чешмеджиев, БДЗП




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38