Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за големите епидемии в историята на човечеството в Севлиево

Експозицията е в Хаджистояновото училище до 10 май
Снимка: Община Севлиево

Българската академия на науките гостува в историческия музей в Севлиево с изложба за големите епидемии в историята на човечеството.

Интересната експозиция ще остане на разположение в Хаджистояновото училище до 10 май.

Информацията е събрана на 10 табла и стига до публиката на достъпен език. Разказва  как човечеството се е опитвало да се противопостави на болести като едрата шарка, чумата, холерата, тифа.

Освен за най-смъртоносните заразни болести, изложбата дава представа и за отражението на големите епидемии върху човешката популация, върху обществения и политически живот.

Една от епидемиите, оставили трайна диря в Севлиевския край е тази от 30-те години на XIX век, когато местните първенци, заедно със семействата си, бягат в Балкана.

Обещават си, че ако епидемията ги отмине, ще възстановят Батошевския манастир. Така първопричината светата обител да бъде въздигната отново през 1836 година, е холерната епидемия, обхванала цяла Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде  Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21:00 ч. местно време до 6:00 сутринта в понеделник. Силите за сигурност в Иран са на нокти от вторник, когато страната извърши ракетно нападение срещу Израел, който,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51