Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Осетия приключва до май-юни подготовката на референдум за присъединяване към Русия

Знамената на Южна Осетия и Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Подготовката за референдум в Южна Осетия за присъединяване към Русия ще завърши през май-юни, съобщават местните власти, цитирани от руската агенция Новости.

В края на март лидерът на сепаратисткия регион в Грузия Анатолий Бибилов обяви, че се обмисля присъединяване към Русия.

Южна Осетия и Абхазия са територии на подкрепяни от Русия сепаратисти, обявили независимост от Грузия след кратка война между двете държави през 2008 г. Русия и още няколко страни са признали независимостта на регионите.

Почти всички 53 500 жители на Южна Осетия притежават руски паспорти.

Говорителят на Абхазкия парламент Валерий Кварчия каза, че регионът не обмисля възможността за присъединяване към Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално повишение на цените на едро на храните

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали спрямо..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Прибра се още една група българи от Ливан

От Министерство на външните работи съобщиха, че рано тази сутрин в стрната ни се е прибрала още една група българи от Ливан - със съдействието и на посолството ни в Бейрут и на канадските ни партньори. От ведомството напомнят, че Ситуационният център към него продължава в координация с българското посолство в Ливан и с партньорски държави да търси..

публикувано на 06.10.24 в 09:17

Д-р Иво Гергов: В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените

В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените и който да се доближава до световния стандарт за популационен скрининг.  Нещата се случват хаотично, като се вменява право и задължение на личните лекари да дават направления за мамографски преглед на жените след навършване на определена възраст.  Мнението изрази пред..

публикувано на 06.10.24 в 09:11
Снайперист охранява митинга на пепубликанците в Бътлър, Пенсилвания

Предизборни митинги на кандидатите за президент на САЩ

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп излезе пред публиката в Бътлър, щата Пенсилвания, където срещу него беше направен опит за убийство през юли и беше прострелян в ухото. Този път Тръмп се произнесе речта си пред пред защитно стъкло, камерите на големите телевизии показаха снайперисти върху околните сгради, а часове преди..

публикувано на 06.10.24 в 08:48

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени..

публикувано на 06.10.24 в 08:18

Промени в движението в София заради лекоатлетически пробег

Столицата ще е домакин и на първия лекоатлетически пробег "Възраждане 5К", който има за  цел да популяризира леката атлетика на открито като спорт. На старта заедно с ученици от столични училища ще застане и Мирела Демирева - сребърна медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Заради пробега до 16 часа частично се променят..

публикувано на 06.10.24 в 08:14
Кметът на село Бреница Лъчезар Желев

Жителите на село Бреница на протест заради безводие

На протест излизат днес жителите на плевенското село Бреница заради безводието в него. Протестиращите ще затворят пътя Плевен - Кнежа, обяви кметът на селото Лъчезар Желев и добави: "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в началото на септември. За месец 15 дни сме без вода. Причините са старият водопровод, до 2019 г...

публикувано на 06.10.24 в 08:09