Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд „Земеделие“ си търси от къщи за гости 43 милиона лева, но до момента е събрал едва 3,6 милиона, поясни той

Атанас Чобанов: Къщите за гости са емблема на злоупотребите с европейски средства

Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал, смята разследващият журналист

Атанас Чобанов
Снимка: БНР

В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски и много видими. Това каза в интервю за БНР Атанас Чобанов от разследващия проект Bird. Той коментира темата по повод мисията на представители на европейски институции у нас, които ще проучват корупция и злоупотреби с евросредства в България.

Сред акцентите в инспекцията са къщите за гости. Малко над 700 къщи за гости у нас са финансирани с над 100 милиона евро.

„Това е емблема на злоупотребите с европейски средства“, заяви Атанас Чобанов в предаването „Преди всички“.

Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба на европейски средства, посочи Чобанов, според когото основният въпрос е какво ще правим с „вече откраднатото“.  

За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл. От 738 къщи у нас - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват, каза журналистът.

Сумата за тези 247 е 107 милиона лева, дадени от Фонд „Земеделие“. Всичките тези къщи се оказват с нередности“, уточни журналистът, като отбеляза, че става дума например за неизпълнен бизнес план, несъздадени работни места или изобщо неработили като къщи за гости обекти.

„И парите трябва да се върнат.“

Фонд „Земеделие“ си търси от къщи за гости 43 милиона лева, но до момента е успял да събере 3,6 милиона лева.

„Което е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал Фонд „Земеделие“, са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал. До момента няма нито един осъден, който да връща пари.“

Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 година, а Европрокуратурата разследва случаи след 2017 година, поясни още Атанас Чобанов.

От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт, смята той. По думите му обаче „смачкани“ се оказват всички политически обвързани случаи.

„Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. – за тях нищо не се прави.“

Няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии, изтъкна Чобанов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48