Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не желаем субсидии, искаме животните да има къде да пашуват", твърди животновъдът

Фермер: Как хиляди години нямаше проблем с кравите в националните паркове, а сега има

"Няма да можем да качим животните и ще трябва да разпродаваме", предупреждава Благовеста Василева, която отглежда 1600 крави

Снимка: БГНЕС

"Не желаем субсидии. Искаме животните да има къде да пашуват." Това заяви пред БНР фермерът Благовеста Василева, която отглежда 1600 крави. Тя коментира темата с ограничаването на високопланинските местообитания в националните паркове за пашуване на едър рогат добитък.

На 1 април на среща в Министерството на земеделието заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев е обещал, че приоритетната паша на овцете в новите разпоредби ще отпадне, разказа Василева.

всички крави и овце ще бъдат на равни начала, ще могат да пасат горе. Но, уви, може би защото беше 1-ви април, все още това не е прието. Все още имаме искрица надежда, че това ще се случи."

Единственото възприето от възражения 12-13 страници на фермерите по новите правила за паша е, че кравите ще могат да пият вода.

"Това са го отменили, но остава забраната за пашуване на кравите на 100 метра от туристическите пътеки. Как ще стане това, как ще бъдат оградени тези дълги километри екопътеки за туристите, кравите да не стъпват там?"

Илюстративна снимка: Радио ШуменНяма нито една пречиствателна станция за нито една хижа в националните паркове, а 2 хиляди крави в Пирин създават проблем, коментира Благовеста Василева в предаването "Преди всички".

"В Рила са 15 хиляди хектара 4 хиляди крави. Как създават проблеми? Тези крави са там от стотици, от хиляди години. Как хиляди години нямаше проблеми и изведнъж тази година има голям проблем?"

Запитана какви действия на животновъдите предстоят оттук нататък Василева поясни, че най-малкото ще заведат дело.

"Защо трябва да се стига дотам? С една заповед на министъра за изменение на плана за паша могат да се решат много лесно и безболезнено тези проблеми и да не се стига до ексцесии. Ние не искаме конфронтация", декларира тя.

"Ако този план за паша отпадне, то ние няма да можем да качим животните си и ще трябва да разпродаваме стадото", предупреди фермерът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35