Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деполитизирането на училищното образование - на второ четене в НС

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще обсъди окончателните промени в Закона за училищното и предучилищно образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в детските градини и училищата.

В програмата за последния работен ден преди великденската ваканция на депутатите е предвидено обсъждане и на промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за обществените поръчки.

Промените в закона за насърчаване на заетостта, внесени от ГЕРБ, предвиждат създаване на електронен регистър на хората в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят. Регистърът няма да е публичен и ще служи за нуждите на ресорната Агенция, която заедно с местните органи ще имат задължението да консултират  икономически неактивните българи, за да ги улеснят в намирането на работа.

В дневния ред е и първото четене на промените в закона за обществените поръчки, с които от ДПС предлагат пълна забрана за т.нар. инхаус поръчки и премахване на възможността за сключване на рамкови споразумения.

Като последна точка в програмата на депутатите е предвидено обсъждане на проект на решение, внесен от ГЕРБ,  за създаване на временна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за намерения, подписани от правителството за периода от 12 май миналата година до 20 април.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с аргумента, че са внесли свой законопроект. Тя  призова всички законодателни инициативи да бъдат обсъждани..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се бореха с огнената стихия на Атон, която заплашваше да достигне до манастири. По въздух се включиха..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на организацията от думите на неговия председател д-р Сийка Кацарова. Бургас е домакин на 11-ия годишен..

публикувано на 12.09.24 в 09:37

Стачка на белгийското летище Шарлероа

Днес е обявена 24-часова стачка на летище Шарлероа в Белгия. Това е летището в близост до Брюксел, на което кацат и нискобюджетните компании, летящи от София. "Всички полети, заминаващи и пристигащи на летище Шарлероа, са отменени", съобщи директорът по комуникациите на летище Шарлероа Натали Пиерард, съобщава белгийският вестник "Льо..

публикувано на 12.09.24 в 09:34
Един от плажовете в Поморие

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС , от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че з а облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 09:31

Ново противопожарно звено ще работи в Плевен. Откриха участък в "Сторгозия"

С поредица от събития в Плевен отбелязват  Седмица та  на пожарната  безопасност . В навечерието на  професионалния празник на служителите от Г лавна дирекция "Противопожарна  безопасност и защита на населението" в града откриха нов участък, който се намира в най - големия квартал на града – "Сторгозия", и носи..

публикувано на 12.09.24 в 09:20