Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 часа са звучали сирените в Киев от 24 февруари до днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирените, предупреждаващи за опасност, са звучали в украинската столица над 500 часа от 24 февруари до днес, съобщиха от управата на Киев. Това е почти една трета от времето на войната, изчисляват властите в Киев.

От началото на инвазията сирените са прозвучали общо 309 пъти за над 500 часа, или 37% от времето на 56-те дни война в Украйна.

Междувременно се съобщава, че тази нощ има експлозии в района на източния град Краматорск в Донецка област. В областта се чуват и сирени, предупреждаващи за въздушни нападения.

А кметът на Харков призова жителите на районите, които са под постоянен обстрел да се евакуират.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Борел обсъжда санкции за "някои израелски министри" с външните министри на ЕС

 Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви преди срещата на външните министри, че ще обсъди с представителите на страните членки възможни санкции срещу "някои израелски министри". "Започвам процедура по допитване дали може да се приложат санкции срещу официалните представители, които проповядват омраза срещу палестинците и се стига до..

публикувано на 29.08.24 в 11:13
Светослав Александров

Космическа разходка със Светослав Александров

"Най-вероятно става въпрос за разпадащ се спътник , за някой от остарелите спътници "Старлинк" на Илон Мъск. Вероятно в бъдеще по-често ще ставаме свидетели на такива явления , защото космическите полети много се увеличиха. Голяма част от тези полети са на микроспътници." Това коментира Светослав Александър, администратор на сайта..

публикувано на 29.08.24 в 11:10

Украйна иска от страните разрешение да използва доставяните ѝ оръжия за удари в дълбочина в Русия

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще поиска от колегите си от страните-членки разрешение да използва доставяните от тях оръжия за удари в дълбочина по военни цели в Русия. Той каза това преди началото на заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел: Външните министри на ЕС обсъждат последните данни за войната в Украйна..

публикувано на 29.08.24 в 10:47
Н. Пр. Анатол Чебук

Посланикът на Молдова Н. Пр. Анатол Чебук: България е силен поддръжник на нашата евроинтеграция

"В лицето на България имахме силен поддръжник на нашия курс към евроинтеграция ." Това казва пред БНР Н. Пр. Анатол Чебук, посланик на Молдова у нас, чийто мандат изтича. "Република Молдова иска да стане част от това голямо европейско семейство до 2030 г.", декларира той и съизмерва пълноправното членство със "сигурност и добавена..

публикувано на 29.08.24 в 10:26
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Макрон на официално посещение в Сърбия

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига тази вечер на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Вучич вече съобщи, че с Макрон ще бъде подписано споразумение за купуване на 12 изтребителя "Рафал" от Франция "Това ще означава огромен напредък във военната подготвеност и военната мощ на Сърбия, в..

публикувано на 29.08.24 в 10:01
Институт по лозарство Плевен

Ден на отворените врати в Института по лозарство и винарство в Плевен

В Института по лозарство и винарство в Плевен организират Ден на отворените врати.  На традиционната изложба в Института ще бъда представени нови десертни сортове грозде. Организира се съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик"-Русе, Института по земеделие - Кюстендил.  Посетителите ще..

публикувано на 29.08.24 в 09:58
Горящ петролен танкер след нападение на хутите, януари 2024 г.

Гърция иска европейска помощ за изтегляне на горящ в Червено море танкер

Йеменските хути се съгласиха да допуснат аварийни екипи и спасителни кораби до гръцкия танкер, който гори в Червено море. За това съобщиха от мисията на Иран в ООН. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на платформата, която превозва над 150 000 тона петрол. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на горящия в Червено море танкер...

публикувано на 29.08.24 в 09:55