Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална изложба на Едгар Дега във Велинград

Снимка: Община Велинград

Уникалната изложба на Едгар Дега във Велинград е отворена за посетители и в днешния почивен ден. Експозицията се показва за първи път в България, като преди това, при изключително висок интерес, е била представена в Полша, Литва и Словакия.  

Едгар Дега е един от най-ярките представители на импресионизма. Той е роден в Париж през 1834 година и по едни уникален за времето си начин представя своето усещане за живота на френското общество. 

За първи път в България могат да се видят 34 оригинални произведения на великия импресионист. Илюстрации, рисувани от Дега с непозната за времето си техника, са представени в Историческия музей във Велинград. 

Това са единствените илюстрации, рисувани някога от Дега. Направени са специално за книгата на неговия добър приятел и писател Людовик Халеви "La famille Cardinal" в периода 1877-1878 г.

Сатирата Халеви показва живота зад кулисите, духовната търговия, интригите и интимността на висшето общество и кариерното развитие на балетните танцьори. И тъй като авторът разказва за всичко това в първо лице, Дега го включва в девет от илюстрациите си. 

През целия си творчески път Дега експериментира и провокира. В края на живота си той оставя 2 хиляди пастелни и маслени картини, акварел и още 150 скулптури. 34-те илюстрации, които са изложени във Велинград, показват многопластовия творчески потенциал на Дега и изострената му гражданска сетивност. 

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56