Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кърджали с подписка за незабавно стартиране на проекта за околовръстен път

Нов тласък на проекта за околовръстен път на Кърджали се очаква след празничните дни. В Областната администрация ще бъде внесена подписка от над 5 000 местни жители, които настояват строителството да започне възможно най-скоро. Околовръстният път на Кърджали е част от международното трасе за Гърция през прохода Маказа, но за последните години по него почти нищо не е направено. За сметка на това обектът е неизменна част от политическото говорене, особено активно по време на избори.

Околовръстният път на Кърджали е важен за региона. Той трябва да изведе от града автомобилния трафик към Гърция и обратно. Сега този поток преминава по основния булевард "Беломорски". Само през летните месеци по него се движат над 10 000 автомобила на денонощие – от страната и чужбина, за които пътят до Гърция през Маказа е най-прекият. 

Бившият областен управител на Кърджали Илия Илиев е инициатор на подписката за изграждане на обиколното шосе. Спомня си, че преди 11 години Министерският съвет е обявил пътя за национално значим обект. По-късно са отпуснати пари за отчуждителни процедури, като една е стартирала през 2018 година.

Според депутата от Кърджали Георги Георгиев проектът е в чекмеджетата на някое министерство.

Неведнъж министри от правителствата на Бойко Борисов убедително съобщаваха различни срокове за старт на строителството. Последно заместник регионалният министър Николай Нанков обяви, че изграждането започва през 2020 година. Дори беше казано, че парите ще са от тол-таксите. Нещо, в което и до днес се съмнява Илия Илиев, инициатор на подписката.

Околовръстният път на Кърджали е голяма инвестиция. Отсечката включва сложни инженерни съоръжения, сред които над 1 000 метра мост над язовир "Студен кладенец".  Смята се, че сега 15-те километра ще струват над 240 милиона лева. Според Илия Илиев има откъде да се намерят пари.

Очакването в Кърджали е да бъде даден рестарт на проекта за околовръстен път и това да стане сега, след Великден. Подписката за пътя ще бъде внесена в Областната администрация, а оттам ще потегли към "Дондуков" 1 в София.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините за вота

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в "Денят започва" по БНТ. "Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Третият мост над р. Дунав - сред акцентите на "Дунавски транспортен форум" в Русе

Построяването на трети мост над река Дунав и магистралата от Русе до Велико Търново са акцентите на "Дунавски транспортен форум", който ще се проведе в "Канев център" на Русенския университет днес.

публикувано на 11.10.24 в 09:46

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си коалиции от разцепила се партия

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си две коалиции от разцепила се партия. При това я е представлявал на консултациите по състава на СИК при Общината в Дупница.  Така броят на кандидат-депутатите от Кюстендилска област става 124.  Заличеният кандидат е бил поставен под №3 в листата на коалицията. РИК - Кюстендил е..

публикувано на 11.10.24 в 09:43
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Четирима загинали и 10 ранени при руска ракетна атака в Одеска област

Четирима души са загинали и 10 са били ранени при руска ракетна атака в Одеска област, съобщи областният управител Олег Кипер.  Причинени са разрушения на двуетажна сграда с апартаменти и офиси. Под отломките са открити няколко оцелели.  Намясто е оказана психологическа помощ на нуждаещите се. Шестима са пострадали при руски ракетен обстрел..

публикувано на 11.10.24 в 09:08

Завишено търсене на противогрипни ваксини преди зимния сезон

Лични лекари в Плевен отбелязват повишен интерес към поставянето на ваксини, особено към противогрипните. В аптечната мрежа в града има достатъчно количества за онези желаещи да си поставят ваксина, които не попадат в категорията за безплатно предоставяне. Цената е малко над 20 лева. Ваксината срещу грип се поставя еднократно, през..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Пожар избухна в депото за битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината. Екипите на пожарната са намясто и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Добромир Ганев: Цените на имотния пазар у нас не са нереални

" Нищо нереално няма в цените и няма как те да бъдат завишавани в пазар, където има изключителна конкуренция във всички посоки в сектора . Няма никакво основание да се счита, че някой някъде се опитва да завишава цените. Цените на имотите са отражение на цялостната икономическа ситуация в страната ". Това заяви пред БНР Добромир Ганев от..

публикувано на 11.10.24 в 08:47