Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Да си неутрален за конфликта Русия-Украйна е неправилната позиция

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Да се защитава Украйна от руската инвазия означава да се отхвърли закона на джунглата. В случая да си неутрален е неправилната позиция", написа в блога си  ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Той добавя, че да се поставят на равна основа двете страни в конфликта означава да не се прави разлика между нападащия и нападнатия.

"Подобен неутралитет може да има различни мотиви, но на практика означава подкрепа за Русия и нейната агресивна война", посочва Борел.

Той пише още, че обратно на очакванията на Путин тази война ще бъде решителен момент за укрепването на Украйна като суверенна нация и за препотвърждаването на нейната идентичност, различна от тази на Русия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Погребението на Ален Делон е насрочено за 24 август

Легендата на киното Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, ще бъде погребан в събота 24 август, съобщи католически свещеник, който ще отслужи службата, пред АФП. Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон! Жан-Мишел Ди Фалко, бивш епископ в югоизточния град Гап, заяви, че актьорът го е помолил да отслужи погребалната..

публикувано на 21.08.24 в 15:06
Рая Назарян

И Рая Назарян категорично отказа да е служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли. Рая Назарян: Нямам амбиции да ставам служебен премиер Рая Назарян..

публикувано на 21.08.24 в 14:54

Антони Иванов: Чакаме одобрение от ЕК, защото високите цени на ток са само за нашия регион

Основният фактор за високите цени на тока това са високите температури през юли и август, а технологичните причина са недостатъчните електропроводни връзки между Западна и Източна Европа , което не позволява да се прехвърлят големи количества електроенергия от Западна към нашия регион. Това обясни енергийният експерт Антони Иванов за..

публикувано на 21.08.24 в 14:54

Служебният премиер нареди спешни мерки за справяне с безводието

Да бъдат взети спешни мерки за справяне с безводието в страната разпореди служебният премиер Димитър Главчев. Той поиска веднага да се съберат експерти от четири миниестрства - на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката.  Експертите да предложат бъзи решения, нареди премиерът,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Пожар гори в района на ВМА във Варна

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН.  Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.  Сигналът е подаден в 13:50 часа...

публикувано на 21.08.24 в 14:47
Красен Станчев

Доц. Красен Станчев: Икономиката ни върви добре, политическата криза не се отразява краткосрочно

Политическата криза у нас не се отразява на икономиката ни в краткосрочен план, до година, две, каза в интервю пред БНР доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика.  "Политическата криза влияе на тези, които са силно регулирани, по-скоро големите компании и в енергетиката. И става дума за около 10% от населението, чиито..

публикувано на 21.08.24 в 14:18

И заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров отказа да бъде служебен премиер

И заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров отказа да бъде служебен премиер: "Трябва да отида да работя. Не е коректно да коментирам какво разговаряхме с президента. Вижте, аз съм експерт от сферата на контрола. На този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Само това мога да кажа. Нека да отида да работя. Последователен..

публикувано на 21.08.24 в 14:14