Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на иновациите

На 17 май отбелязваме годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се намерят начини за преодоляване на цифровото разделение.
За тази цел телекомуникациите използват комуникационна мрежа. Чрез мрежата или чрез мрежа от подмрежи, включително Интернет, след подаване по подходящ начин на идентификационния му номер един абонат може да се свърже с друг и да му изиска или подаде нужната информация в желания вид.
Единственото изобретение от голямо значение за телекомуникациите през следващите 3500 години е телеграфният код, разработен за пръв път в Китай по време на Периода на непримиримите държави (481 -221 г. пр. Хр.). С него станало възможно да се пращат съобщения на хиляди километри по всяко време, във всеки час на деня чрез биене на барабани по линии с барабанни станции, всяка в областта на чуваемост на съседните. Повечето станции били изградени на главните пътища и пътниците можели да чуват съобщенията. Това е предшественикът на морзовата азбука, изобретена в САЩ в края на трийсетте години на XIX век от Самюел Ф. Морз.
Работите върху електричеството, които довели до изобретяването през 1745 г. на така наречената „Лайденска стъкленица“, предизвикали нов интерес към възможностите на телеграфа. Във Франция игуменът Жан-Антоан Ноле (1700 -1770), физик и биохимик, свързал двеста монаси от Картузианския орден в кръг с дължина повече от километър и половина. Всеки монах държал по две жици, свързващи го със следващия монах от двете му страни. Когато зарядът минал по жиците, всички монаси получили електрически удар. Това доказало на игумена възможността за електрическа телекомуникация.
За пръв път електромагнитна трансмисия, а не на статичното електричество, е използвана в Санкт Петербург от барон фон Шилинг. Фон Шилинг обяснил своята система на Уилям Фотърджил Кук, който след това заедно с проф. Чарлс Уитстоун усъвършенствал метода и започнал да строи телеграфи в Англия. Първата им линия, от Лондон до Западен Дрейтън, била изградена през 1831 г. за железопътната компания „Грейт Уестърн“. Тя била дълга само 21 километра, но през следващите няколко години двамата свързали и други центрове и през 1846 г. била създадена Електрическата телеграфна компания. Така Англия се сдобила с най-старата в света електрическа мрежа. Когато я създали, Кук и Уитстоун се скарали кой е по-заслужил, като всеки твърдял, че частта на другия е по-малка.
През 1841 г. Уитстоун направил приемник, който можел да печата телеграфните съобщения във вид на букви – първия телекс, а повече любопитни факти за телекомуникациите може да научите, като чуете звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41