"Таня е на легло от 15 години. След травма на прешлените развива спинална дистрофия и не може да се обслужва сама. Живее с дъщеря си и малкия Джовани, който винаги е до нея."
"Роси страда от множествена склероза и е напълно прикована към леглото. С месеци не излиза, защото живее на втория етаж, но няма нито асансьор, нито рампа."
"Тя е на 80 години, изоставена сама от дъщеря с проблеми с алкохола и от внук с проблеми с наркотици. Изоставена да плаща техен заем, за който отива половината й пенсия."
Това са само част от историите, с които следващият герой на предаването "Изотопия" се сблъсква от три години насам. От толкова той прави така наречените си "висящи" козунаци, платени от някого, който не ги взема, а ги дарява.
Дарин Стойков е самоук кулинар. Преди години професионално се е занимавал с пиар и комуникация, но днес има собствена пекарна в сърцето на София. Именно там се замесва великденското чудо. За три години кампанията му е помогнала на болни и самотни хора, възрастни и деца, хора в нужда, хора с увреждания и интелектуални затруднения.
Този април козунаците на Даро бяха за жените и децата, избягали от войната в Украйна. Получиха ги бежанци в София, Стара Загора и Дуранкулак.
Пекарната на Даро се намира на столичната улица "Ангел Кънчев", където се разнася и примамливият аромат от печивата му.
"Като си развиваш бизнеса, ти всъщност развиваш улицата, квартала, града, ако щеш", вярва Дарин.
"Божидар се казва първият човек, който остави пари да направим козунаци за хора, които не могат да си позволят. Това беше първият Великден на пандемията. В София беше студено и мрачно", спомня си той началото на кампанията с "висящите козунаци" преди 3 години.
"Аз не искам да вземам венци за тази инициатива. Ние сме просто изпълнители", скромно допълва Даро.
През тази година Даро отбеляза рекорд - изпекъл е цели 194 козунака. Същевременно бе охулен, защото избра да дари радост на бежанци, а не на българи.
"Не може да стоим полубезучастни и понеже не бива да са половинчати нещата, решихме, че всичко, което можем да направим тази година, ще го направим за тези хора, които са на хиляди километри от домовете си, дето не е ясно има ли ги, няма ли ги. Това са хора, които, каквото и да направиш за тях, все е помощ", споделя майсторът пекар за тазгодишното издание на "висящите козунаци".
"Колкото и да сме малки, можем да помогнем", убеден е той.
"Когато правя козунаци, предпочитам да съм сам. Така си организирам работата, че ми е по-лесно да съм сам", открехва вратата към кухнята на майсторлъка си Даро.
Козунаците са направени с истински продукти и съм сигурен, че са били харесани, не крие гордостта си той.
"Няма какво да не му харесаш на моя козунак."
През последните години през ръцете му минават около 3 хиляди яйца месечно, но той не забравя онези пържени яйца, които е направил на майка си за 8 март, когато бил първокласник в Елхово.
Дядо му бил селският готвач. Сватби, кръщенета, изпращания, сватби, погребения били много добра школовка за Даро.
"Улицата се затваряше, нареждаха се едни пейки, маси. В цялото село имаше едни 600-700 метални чинии, които бяха постоянно в оборот. С дядо ми тогава – тук ще са три казана курбан, тук – три казана яхния, той ме е научил на основите. Баба беше сладкарката, дядо беше готвачът. Козунаците тя ме научи, с гледане. Тя ме гледа отстрани, аз ги правя. Докато не стане на конци, не спираш да месиш."
"Рецептата е предизвикателство – трябва да намериш начин да я счупиш, да я подобриш, да я ремонтираш. Сладкарството, пекарството не е грамове, милилитри, градуси и минути. Там са съотношения", разкрива Дарин, който и като пиар е опитвал да кара клиентите си "да счупят канона".
С хляба обаче той не експериментира.
"По-голям е от мен. Не мога да си слагам авторския почерк там, не бива."
Участвал е в първия сезон на "Master Chef", това не му дало умения или знания, но открил колко е добър.
"Знаех, че го мога, ама имах нужда да се самоуверя отново, че наистина го мога."
Шеф Стойков признава, че за всички готвят по един и същи начин – с уважение.
"За нас е чест да сме част от празника на хората. Козунакът за нас не е продукт. Да, продаваме го, вземаме пари за него, но влагаме всичко, което можем да вложим, защото ставаме част от празничната трапеза, от семейството."
И допълва: една манджа няма нужда да има 18 съставки, за да е хубава, може да съдържа само три.
"Надникнете" в кухнята на Даро и в звуковия файл.
Снимки: Дарин Стойков - личен архив, Лора Търколева, БНР
Любовта е чувство, вдъхновение, културен феномен. Но можем ли да я разгледаме и през призмата на науката – какво всъщност се случва в мозъка , какви процеси протичат в него, когато човек обича, когато изпитва привързаност, страст, привличане? Или иначе казано – какво още не знаем за невробиологичните механизми на любовта ? " Любовта е едно от..
Калина Канева е българска учителка, журналистка , авторка на изследователски и публицистични книги и материали. Главната тема в нейното творчество са са руско-българските културни и исторически връзки. Работила е в издания като в. "Антени". Част от най-известните и трудове са "Симетрия на времето. Срещи и разговори с акад. Дмитрий Лихачов"..
В рубриката "Горещи сърца" ще влезем в тъкачен стан, за да се убедим колко важно е да не изпускаш нишката. И това е валидно и за живота, и за тъканите. "Като се скъса основата и веднага се получава дупка. Така е и в живота." В нашия свят, залят от фабричен текстил, героят ни в "Горещи сърца" тъче на бабиния му стан. Ангел Милчев е един от малкото..
Александър Симеонов е от Плевен , занимава се с музика от дълги години и е вокалист на плевенската група "Страйкърс" . Другото признание за него идва от работата му като детски учител в Детска градина "Надежда" . Какво музикално предизвикателство е подготвил, как децата му влияят за творчески идеи и за още неща от живота: "От дълги години се..
Краткият февруари е винаги изненадващ, винаги динамичен. Носи със себе си много нова енергия, която събужда природата и я води към пролетта. Неговият ритъм напомня за звука на цигулката , ту остър и силен, ту мек и нежен. Може би точно така публиката в големите концертни зали в Париж и Рим, Мадрид и Берлин се е наслаждавала на звука на..
Педя човек - лакът брада си има нов дом - Къщата на куклите. Арт-Къща с музей „Куклите” е уникален в България музей на куклите с над 3000 кукли, Творилница и парти център за рождени дни. Представени са порцеланови кукли, антикварни, ритуални, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, винтидж, колекционерски и др...
" Европа ще се тръмпизира, въпросът е дали ще се тръмпизира докрай ". Това заяви пред БНР журналистът Мария Спирова, която живее в Лондон. Според..
Очакваме бойкотът утре отново да бъде подкрепен масово от хората и да не пазаруват от търговските вериги. С този бойкот ще подкрепим кварталните..
Трябва да изпратим контингент от мироопазващи сили в Украйна. Това заяви пред БНР Елена Поптодорова, основател на Атлантическия клуб в България, бивш..