"Таня е на легло от 15 години. След травма на прешлените развива спинална дистрофия и не може да се обслужва сама. Живее с дъщеря си и малкия Джовани, който винаги е до нея."
"Роси страда от множествена склероза и е напълно прикована към леглото. С месеци не излиза, защото живее на втория етаж, но няма нито асансьор, нито рампа."
"Тя е на 80 години, изоставена сама от дъщеря с проблеми с алкохола и от внук с проблеми с наркотици. Изоставена да плаща техен заем, за който отива половината й пенсия."
Това са само част от историите, с които следващият герой на предаването "Изотопия" се сблъсква от три години насам. От толкова той прави така наречените си "висящи" козунаци, платени от някого, който не ги взема, а ги дарява.
Дарин Стойков е самоук кулинар. Преди години професионално се е занимавал с пиар и комуникация, но днес има собствена пекарна в сърцето на София. Именно там се замесва великденското чудо. За три години кампанията му е помогнала на болни и самотни хора, възрастни и деца, хора в нужда, хора с увреждания и интелектуални затруднения.
Този април козунаците на Даро бяха за жените и децата, избягали от войната в Украйна. Получиха ги бежанци в София, Стара Загора и Дуранкулак.
Пекарната на Даро се намира на столичната улица "Ангел Кънчев", където се разнася и примамливият аромат от печивата му.
"Като си развиваш бизнеса, ти всъщност развиваш улицата, квартала, града, ако щеш", вярва Дарин.
"Божидар се казва първият човек, който остави пари да направим козунаци за хора, които не могат да си позволят. Това беше първият Великден на пандемията. В София беше студено и мрачно", спомня си той началото на кампанията с "висящите козунаци" преди 3 години.
"Аз не искам да вземам венци за тази инициатива. Ние сме просто изпълнители", скромно допълва Даро.
През тази година Даро отбеляза рекорд - изпекъл е цели 194 козунака. Същевременно бе охулен, защото избра да дари радост на бежанци, а не на българи.
"Не може да стоим полубезучастни и понеже не бива да са половинчати нещата, решихме, че всичко, което можем да направим тази година, ще го направим за тези хора, които са на хиляди километри от домовете си, дето не е ясно има ли ги, няма ли ги. Това са хора, които, каквото и да направиш за тях, все е помощ", споделя майсторът пекар за тазгодишното издание на "висящите козунаци".
"Колкото и да сме малки, можем да помогнем", убеден е той.
"Когато правя козунаци, предпочитам да съм сам. Така си организирам работата, че ми е по-лесно да съм сам", открехва вратата към кухнята на майсторлъка си Даро.
Козунаците са направени с истински продукти и съм сигурен, че са били харесани, не крие гордостта си той.
"Няма какво да не му харесаш на моя козунак."
През последните години през ръцете му минават около 3 хиляди яйца месечно, но той не забравя онези пържени яйца, които е направил на майка си за 8 март, когато бил първокласник в Елхово.
Дядо му бил селският готвач. Сватби, кръщенета, изпращания, сватби, погребения били много добра школовка за Даро.
"Улицата се затваряше, нареждаха се едни пейки, маси. В цялото село имаше едни 600-700 метални чинии, които бяха постоянно в оборот. С дядо ми тогава – тук ще са три казана курбан, тук – три казана яхния, той ме е научил на основите. Баба беше сладкарката, дядо беше готвачът. Козунаците тя ме научи, с гледане. Тя ме гледа отстрани, аз ги правя. Докато не стане на конци, не спираш да месиш."
"Рецептата е предизвикателство – трябва да намериш начин да я счупиш, да я подобриш, да я ремонтираш. Сладкарството, пекарството не е грамове, милилитри, градуси и минути. Там са съотношения", разкрива Дарин, който и като пиар е опитвал да кара клиентите си "да счупят канона".
С хляба обаче той не експериментира.
"По-голям е от мен. Не мога да си слагам авторския почерк там, не бива."
Участвал е в първия сезон на "Master Chef", това не му дало умения или знания, но открил колко е добър.
"Знаех, че го мога, ама имах нужда да се самоуверя отново, че наистина го мога."
Шеф Стойков признава, че за всички готвят по един и същи начин – с уважение.
"За нас е чест да сме част от празника на хората. Козунакът за нас не е продукт. Да, продаваме го, вземаме пари за него, но влагаме всичко, което можем да вложим, защото ставаме част от празничната трапеза, от семейството."
И допълва: една манджа няма нужда да има 18 съставки, за да е хубава, може да съдържа само три.
"Надникнете" в кухнята на Даро и в звуковия файл.
Снимки: Дарин Стойков - личен архив, Лора Търколева, БНР
Книгата с лирика "Светостта на болката" излиза по повод 20-годишнината от кончината на Николай Колев-Поета . Вижда бял свят благодарение усилията на Людмила Тодорова, дъщеря на поета, на безвъзмездния труд на редактора - Свежа Дачева , и с помощта на дарения и моралната подкрепа на още неколцина душ и, сред които проф. Пенка Радева - за..
Маркиз още от детската площадка и чаровен благородник в знаменити роли на сцената. Оперен певец, режисьор, телевизионен водещ, продуцент, съпруг и баща. Това е Марио Николов! Звездният тенор е любимец на десетки хиляди почитатели на програмата на Националния музикален театър в София, концертните сцени из цяла България и с безброй гастроли по света...
Миналата седмица, на Софийския пролетен панаир на книгата , гости бяха няколко много интересни световни писатели. Единият от тях - португалецът Гонсало М. Тавареш не е непознат на българската публика . Сред книгите му, които нашите читатели високо оцениха са "Кварталът" и "Дневник на чумата" . 140 издателства в Пролетния панаир на книгата пред..
В рубриката "Горещи сърца" ви срещаме с младия лекар д-р Димитър Бакалов, който е зам. завеждащ на отделението за Спешна помощ в многопрофилната болница в Пазарджик. Той е носител на наградата "Лекар на годината 2024" в категория "Ти си нашето бъдеще" на регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Освен че е напълно..
Галина Мирчева е овцевъд и управител на сдружение "Плевенско мляко". Тя притежава една от най-модерните овцеферми в региона, отглежда над 800 животни в плевенското село Петърница. Наскоро представи и първата си книга "Милно ми е", която е посветила на българските овцевъди. „Следвам път, пълен с хубави неща. Когато излъчваш хубаво, хубаво те..
"За мен един от съвременните истински будители на България беше генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, защото на него дължим реставрацията на българската Желязна църква край Босфора и възстановяването на дейността на Българското неделно училище в Истанбул , каза за БНР режисьорът Стилиян Иванов . "Възстановяването на..
Съвременните комуникационни канали предлагат разнообразно съдържание, повечето тематично подчинено на търсенето от потребителите. Комуникаторите са без брой и транслират посланията си в среда от информационен шум. Това силно намалява критичния поглед на аудиторията и тя все по-трудно селектира качеството на информацията сред..
Цялото интервю на Диана Янкулова с Тома Биков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл.
Преди големите жеги в любимия на плевенчани парк "Кайлъка" възстановиха кът за отдих с помощта на Областната администрация и на дарители...
Днешният църковен празник Свети Дух е обявен и за Ден на Ямбол. За учениците празничният ден е неучебен, а за всички жители и гости на града е..