Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обеща на Володимир Зеленски още помощ за Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор допълнителна военна, икономическа и хуманитарна помощ. 

Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че Борис Джонсън е казал на Володимир Зеленски, че е "по-твърдо решен от всякога да подсили Украйна така, че Владимир Путин да се провали". 

Великобритания е един от най-големите доставчици в Европа на оръжия за Украйна. Вече са изпратени повече от 5000 противотанкови ракети, 1360 ръчни безоткатни гранатомети, пет противовъздушни системи с повече от 100 ракети и 4,5 тона пластмасови експлозиви. 

Правителственият говорител допълни, че Зеленски е информирал Джонсън за ожесточените сражения в Източна Украйна и продължаващата обсада на Мариупол, като е уточнил от какво има нужда страната му, за да се защити. Борис Джонсън е потвърдил, че Лондон ще продължава да оказва допълнителна военна помощ. 

Двамата лидери са обсъдили също напредъка на предвожданите от ООН усилия за евакуиране на Мариупол и тревогата за ранените в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еманюел Макрон

Макрон: Франция ще увеличи помощта си за Украйна

Франция ще увеличи военната си и хуманитарна помощ за Украйна. Това е обещал френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс. От своя страна Зеленски е благодарил за "мащабното военно..

публикувано на 30.04.22 в 15:34
Джон Кърби

Говорителят на Пентагона: Няма оправдание за действията на Русия в Украйна

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов отхвърли обвиненията на Пентагона, че президентът Владимир Путин действа като "мерзавец" в нахлуването в Украйна. Според Антонов подобни обвинения са "обидни и неприемливи". В изявлението си говорителят на Пентагона..

публикувано на 30.04.22 в 16:06

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

Висшият съдебен съвет е отказал да излъчи представители на българската съдебна власт, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна...

публикувано на 30.04.22 в 16:15
Анджелина Джоли с украински деца в Лвов, Западна Украйна - 30 април 2022

Анджелина Джоли е в Украйна

Американската актриса Анджелина Джоли е на посещение в Украйна, за да се срещне с деца, засегнати от конфликта, и с местните организации, които работят за защитата им, предаде ВВС. Джоли, която е..

публикувано на 30.04.22 в 23:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ,..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови..

публикувано на 18.09.24 в 07:22
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година...

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53