Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът на Детския радиохор на БНР развълнува жителите на белгийския град Гент

Детският радиохор на БНР по време на концерт в белгийския град Гент
Снимка: Ангелина Пискова
Детският радиохор на БНР развълнува с брилянтните си изпълнения жителите на белгийския град Гент в края на миналата седмица. Концертът в църквата "Св. Михаил" бе с благотворителна цел, средствата, от който ще бъдат дарени за хуманитарна помощ в Украйна.
Ангелските гласове на децата претвориха шедьоври на Моцарт, Пучини, Доницети, Добри Христов, Николай Кауфман.
Диригентката Венеция Караманова пред "Хоризонт":

"За мен е изключително вълнуващо да бъда тук в тази катедрала, да направим този концерт и да участваме в месата, защото преди около 20 години по същия начин Детският радиохор на БНР с тогавашния състав и с тогавашния диригент маестро Христо Недялков направихме същото, тоест децата винаги пеят за свобода, за мир, за разбиране между хората".

17-годишната хористка Александра Вутова потвърждава думите й:

"Много се надявам на мир и щастие, да сме всички заедно, независимо от каква раса, от какъв народ сме, от каква държава".

Изпълненията на детските радиогласове силно развълнуваха отец Иван Данчевски, настоятел на гръко-католическата общност в Гент:

"Беше нещо родно. За мен, украинеца, когато хорът започна концерта с молитвата "Отче наш", сърцето ми подскочи, защото това е общото между нас - корените на нашия църковно-славянски език, нашата литургическа молитва и това, че децата правят този концерт, за да подкрепят украинския народ и украинските деца, е нещо особено и дори не винаги големите го разбират.  Когато виждаш очите на тези деца, разбираш, че те не само пеят, а преживяват и искат от дъното на душата си да ни подарят своя талант, своята българска култура".

Отец Иван Данчевски
На репликата, че говори на руски език, отец Данчевски казва, че би говорил на всякакъв език, стига да бъде разбран. Запитан какво би искал да каже на българските политици, които се противопоставят на изпращането на оръжие в Украйна, той отговаря:

"Бих искал да кажа на българските политици да се поставят на мястото на Украйна. Какво биха направили, ако ги нападне Русия? Нека разберат, че все пак сме съседи, макар и през Черно море. Да отблъскват тази руска пропаганда, която вече години наред работи не само в Украйна, но и в България, Естония, Латвия и изобщо в Европа. Трябва много да се внимава. Ако искаме свобода и европейски ценности в България и Украйна, трябва да се борим заедно за тях, защото това не е само война срещу Украйна, а срещу умния свят".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37