Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обвинява Русия за обстрел при евакуацията от "Азовстал" в Мариупол

Поглед от въздуха към обстрел по територията на "Азовстал" в Мариупол, 5 май 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Украйна обяви, че руски военни са извършили обстрел по време на евакуацията на хората от завода "Азовстал" в Мариупол. Има убити и ранени.

Един украински боец е бил убит, а шестима други са били ранени при ракетен удар от руска страна по автомобил по време на евакуацията, заявиха местните власти. Автомобилът се е движил към цивилни лица в района. Властите обвиняват руската страна, че продължава да нарушава договореностите за спиране на огъня. след като руснаците обявиха тридневно примирие от вчера.

Малко по-рано един от бойците в района на комбината описа ситуацията като критична и подчерта че в момента тя се влошава още повече. По думите му от два дни руските сили активно щурмуват "Азовстал" с помощта на авиация, артилерия и тежко въоръжение и поради тази причина ранените няма как да бъдат изведени. За момента няма коментар от страна на Москва, но руската страна нееднократно отрича да атакува цивилни граждани на територията на Украйна.

Украинските власти опитват отново да евакуират останалите хора от "Азовстал" през днешния ден, след като ожесточените сблъсъци осуетиха предишния такъв опит. Смята се, че около 200 души все още се намират на територията на металургичния завод.

Междувременно ръководителят на военната администрация в Луганска област Олександър Стрюк съобщи, че руски военни пробват да щурмуват  град Северодонецк и той е почти напълно обкръжен. Стрюк заяви, че в момента се водят боеве в село, разположено съвсем близо до града, от северната му страна.

Руски военни се опитват да обкръжат и град Попасна в областта, съобщи кметът Николай Ханатов. Той заяви, че положението там се влошава с всеки изминал ден и в града от 20-хилядното му население са останали едва 1500 души. Те обаче не могат да го напуснат заради непрестанните обстрели.

Боеве има още в района на град Барвинково, в близост до Изюм, в Харковска област, като в района ситуацията е сложна. По думите на  ръководителя на местната военна администрация в Олег Синегубов през последното денонощие руските войски са нанесли удари по няколко района на Харков и други населени места в областта. Обстрели имаше и в Запорожка област, където беше атакувана и гражданска инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49