Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев, ИТН: Две трети от договорите на пътните фирми са прегледани и има оценка

Индексацията ще се усложни, ако минава през промяна в ЗОП, смята депутатът от ИТН

Георги Георгиев
Снимка: Таня Милушева

За две трети от договорите на пътните фирми информацията е прегледана, систематизирана и е направена оценка. До края на май работната група ще бъде готова. Това обясни в интервю за БНР инж. Георги Георгиев от ИТН, заместник-председател на Комисията по регионално развитие в Народното събрание.

В момента е в ход подписването на допълнителни споразумения на пътно-строителните фирми с АПИ, за да получат първите 50% от дължимите им от държавата суми, както реши парламентът.

Според Георгиев процесът се усложнява, защото от фирмите се иска да заплатят ДДС върху цялата стойност на договорите.

"Човек си задава въпроса защо гласувахме това решение в Народното събрание за 50%. Това е малко едностранно решение на правителството."

Инж. Георгиев посочи риска разплащаните от държавата средства да не достигнат до подизпълнителите:

"Виждам как всъщност малкият и средният бизнес, които действително извършват работата, не си получават възнаграждението, а тези, които са комисионери, със сигурност са добре."

Според Георги Георгиев има как да се въздейства върху това и  "механизмът е лесен".

Относно индексацията по досегашни договори, за която бизнесът настоява, той заяви, че досега обсъжданият механизъм е това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, а сега се предлага поправка в Закона за обществените поръчки.

Вкарването на текущия и на основния ремонт на пътищата под един знаменател създава много тежки проблеми, отбеляза още Георгиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на Фатих Бирол и Урсула фон дер Лайен, 19 септември 2024 г.

Фон дер Лайен заминава за Киев, ще обсъди със Зеленски енергийната помощ от ЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заминава днес за Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски енергийната помощ на ЕС за страната преди настъпващата зима. Това съобщи самата тя на брифинг с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в Брюксел. За целта ще бъдат използвани и..

публикувано на 19.09.24 в 13:38

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат онлайн. Санкцията за такова нарушение е до 50 000 лева. Вече са..

публикувано на 19.09.24 в 13:03

Постигнати са договорености за принципите на финансиране на висшето образование

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ информира, че са постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата на висшето образование. В момента тече договаряне на нови основни възнаграждения за длъжностите на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища.  В края на май..

публикувано на 19.09.24 в 12:52

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля седем милиарда лева. Периодът на осъществяването ѝ е до 2026 година, Тази година..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54