Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Знаем ли с какво се храним? Искаме ли да разберем?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април шоколадови продукти, произведени в Белгия, бяха изтеглени от търговските мрежи в редица европейски страни, включително България, заради възможно замърсяване със салмонела. Беше съобщено за над 100 разболели се в Европейския съюз, Норвегия и Обединеното кралство. През последните години обаче са били разкривани далеч по-фрапантни случаи на злоупотреби с хранителни продукти, стигащи до супермаркетите. 

Чували сме израза „Ти си това, което ядеш“ – но дали наистина знаем с какво се храним? Измамите в хранителната промишленост възлизат на милиарди долари, случват се по целия свят, откриват се както в евтини, така и в скъпи продукти, и представляват пряка опасност за здравето на потребителите. Контролът и достъпът, който престъпни организации имат върху храната, която често приемаме за даденост, са шокиращи. Това доказва например случаят с говежда кайма, примесена с конско месо, открита в хамбургери, лазаня, мусака и равиоли в Ирландия преди десет години. Случаят беше разкрит от органите, отговарящи за безопасността на храните. Те провели тестове след рязко падане на цените на говеждото, разказва Алън Рейли от ирландската организация:

„Открихме, че около една трета от ДНК в месото е конска. Проведохме неколкократни тестове, тъй като знаехме, че ако оповестим подобно нещо, то ще има огромно въздействие. Тогава си мислехме, че става въпрос за местен проблем, но се оказа, че е със световен мащаб. Продукти с такава кайма бяха изтеглени от търговските мрежи в Сингапур, Хонконг, някои от държавите в Карибския регион.

На по-късен етап е било установено, че тази кайма е била продавана като говежда в четири и половина милиона полуфабриката в цял свят, включително в някои от водещите европейски марки. Как се е озовала там? Международно разследване е разкрило сложна мрежа от производители, търговци на едро и маркетинг агенти, осигуряващи конско месо за два евро за килограм – далеч под цената на говеждото, като по този начин изкарвали по около 20 милиона евро на година. Компанията, която купувала конско месо от Румъния и Канада, била регистрирана в Кипър. След това месото било продавано на търговци на едро във Франция и Белгия, които, поставяйки фалшив етикет, продавали продукта за говежда кайма на производители, а оттам то се оказало в хиляди супермаркети.

Кристоф Брюсе е работил 20 години като търговец за няколко от най-големите европейски компании за преработка на хранителни продукти. В един момент обаче решава да разобличи нередностите в сектора и признава, че той лично е вършил измами, след като началниците му поискали от него да купува продукти с ниско качество:

„Важно е да се разбере, че купувачът не решава сам да измами. Цялата система е такава. Структурата определя решението. Доставчиците предлагат фалшиви продукти, а потребителите са съгласни да получават продукти на нереални цени.

Голяма част от твърденията на Кристоф Брюсе бяха отречени или оспорени от хранително-вкусовата промишленост.

В Брюксел се коват законите, касаещи храната в Европа, но от всяка страна членка зависи да ги приложи. Ерик Марин от Европейската мрежа за борба с хранителните измами:

„Създадохме европейска мрежа с контактни точки във всяка държава членка, където конфиденциална и чувствителна информация може да бъде споделена с гарантирана сигурност, за да бъде осъществено сътрудничество и действие между страните членки.“

За да се случи това 27-те трябва да спазват стриктно правилата, тъй като организацията няма правомощия за разследване. И нарушения има. Пример за това е случай от 2019 г., отново свързан с говеждо месо. Тогава френското правителство поръчва от Полша 1500 тона пържоли за благотворителни организации. Хуманитарните сдружения обаче не си мълчат за белезникавия цвят на месото. Последвали тестове.

Открити са кости, съединителна тъкан, жлези, лигавици, лимфа. На практика месото е било заменено от всички възможни вторични животински продукти и отпадъци от кланици. Много отблъскващо. Тъй като нивата на протеин не са били достатъчно високи, за да ги увеличат, са добавили зеленчукови протеини и добавки. Има много малко месо в този продукт.“

– разказва Кристоф Брюсе. Комисия, начело с френския сенатор Фабиан Гей разследва случая:

Не можахме да проследим и да установим произхода на това месо. По време на разпитите, включително с министри, питахме: „Това полско, канадско или украинско месо е?“. Никой не можа да ни помогне в проследяемостта.“

Освен това се оказва, че френски обществени структури са поръчвали от същия доставчик от 2013 г. без да изискат документи за произход.

Катажина Пискож от полския орган за ветеринарен контрол заяви:

„Когато в завода са произвели пържолите, са били запазени контролни проби в случай на проблеми. Взехме ги и ги изпратихме за анализ. Беше установено, че тази компания не е извършила измама. И този случай беше приключен.“

Според някои анализи евтината цена на месото от Полша се дължи отчасти на по-ниските разходи за труд. Мнението на Кристоф Брюсе за месната промишленост в Полша, която е на стойност 6 милиарда евро на година, е следното:

Относно качество на храната репутацията на Полша е ужасна, много лоша. Ако бях индустриалец никога не бих купил подобен продукт от Полша. Или щях да направя множество проверки и потвърждения. Бих отишъл на място, бих обиколил заводите и разговарял с производителите. Чак тогава бих се уверил, че продуктът отговаря на условията.“

В отделен случай двама полски журналисти са разследвали месната промишленост в продължение на шест месеца, включително под прикритие в кланица. Единият от тях – Патрик Степаняк, разказва, че всичко започнало със сигнал за нарушения на закона в кланица, а първият си работен ден под прикритие описва по следния начин:

Започнаха да пристигат камиони с болни или мъртви крави. Някои от тях вече бяха започнали да се разлагат. Други имаха бяла пяна по устата. И, разбира се, наблизо нямаше никакъв ветеринар. Той идваше само рано сутрин и проверяваше главите на кравите, но не и месото. Месото от кланицата, където работих, е било открито в 14 страни – Франция, Германия, Чехия, Саудитска Арабия, Турция…

Разследването на двамата полски журналисти беше излъчено в страната и предизвика фурор.

Те включват и други кланици в разследването си и откриват подобни практики и на други места в Полша – болни животни, негодни за консумиране, които биват допускани във веригата за предлагане на храни.

„Ефектът беше голям. Министърът на селското стопанство трябваше да предприеме действия. Наредиха много проверки във всяка кланица в Полша. Но те знаеха една седмица предварително, че ще ги посетят и ефектът на изненадата се изгуби. Говорих с няколко бивши министри на селското стопанство и техни заместници и те ми казаха, че са знаели, че това се случва, но е било по-удобно да си мълчат заради печалбите. Държавата не промени закона и сигурно това продължава да се случва някъде.“

През 2019 г. Брюксел изпрати в Полша инспектори, които да проверят целия сектор на говеждото месо. В последвалия доклад са изброени редица недостатъци в санитарните процедури и проследяемостта. Ингрид Крагел от потребителската неправителствена организация „Фууд Уоч“:

„Те зареждат цяла Европа на най-ниски цени и имаме проблем. Съществува възможност това месо да стига до пазара без да е минало надлежни проверки.“

А не става въпрос само за храната – вероятно във всяка продуктова сфера, като например домашни потреби, дрехи и мебели, могат да се посочат подобни примери. Не е сигурно дали би могла да съществува обществена система, при която да няма измами или те да са единични случаи, но със сигурност това няма да е тази, която предвижда да се постигне най-голяма печалба при инвестирането на възможно най-малко средства и усилия. А поради тази причина корупцията в международната хранителна промишленост стига до нашите чинии. Но да знаеш какво ядеш и откъде идва може да се окаже въпрос на живот и смърт.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС

Управляващите не са обсъждали повишаване на здравната вноска

Управляващата коалиция не е обсъждала повишаване на здравната осигурителна вноска и към момента няма опасност от такова увеличаване.  Това заяви председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, след дискусията за въвеждане на минимални изисквания за заплащане на медицинския персонал у нас.  По думите му се обсъжда..

публикувано на 02.07.25 в 18:55

10 български пожарникари участват в гасенето на пожара на Халкидики

10 български пожарникари участват в гасенето на пожара, който бушува в средния ръкав на гръцкия полуостров Халкидики.  Информацията беше потвърдена от главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Първият модул от 20 български огнеборци замина преди два дни в южната ни..

публикувано на 02.07.25 в 18:37

Киев не е бил уведомен, че САЩ спират доставката на някои ракети за ПВО

Съединените щати спират доставката на някои ракети за противовъздушна отбрана и други прецизни боеприпаси за Украйна. Според говорителка на Белия дом причината са опасения, че собствените им запаси са намалели твърде много.  Противовъздушните ракети и други високоточни боеприпаси, чиято доставка Вашингтон спира, бяха обещани на Украйна по време..

публикувано на 02.07.25 в 18:28

Младите медици представиха предложенията си за подобряване на условията за труд

Минималното възнаграждение за лекар без специалност и за медицинска сестра да бъде 150 процента от средната заплата за страната - това предлагат в свой законопроект протестиращите медици от инициативата "Бъдеще в България". Текстовете бяха представени на дискусия в Народното събрание. Проектът предвижда още допълнително възнаграждение..

публикувано на 02.07.25 в 18:11

Христина Христова: С увеличените пенсии хората ще получат разпореждане за размера в лева и евро

За първи път пенсионерите, сега на 7 юли т. г., като си вземат увеличените пенсии, ще бъдат в лева и евро. Всеки ще получи разпореждане за увеличението и там размерът ще бъде посочен в лева и евро, съобщи бившият социален министър и експерт в пенсионната система Христина Христова в интервю пред БНР. "Никакви промени няма да настъпят с..

публикувано на 02.07.25 в 18:02
Президентът на Иран Масуд Пазешкян

Президентът на Иран утвърди закон за спиране на сътрудничеството с МААЕ

Президентът на Иран Масуд Пезешкян утвърди закон за спиране на сътрудничеството с Международната агенция за атомна енергия, предаде Ройтерс. Законът бе гласуван от парламента на страната миналата седмица въз основа на обвиненията към Агенцията, че взима страната на външните врагове на Ислямската република и е дала оправдание за израелските..

публикувано на 02.07.25 в 17:34
Георги Ганев

Георги Ганев за бюджета: Все още е възможно изпълнението на баланса към края на годината

Към момента сценарият с изпълнение на баланса на бюджета към края на годината продължава да е възможен, но предстои да видим дали правителството ще е способно да го изпълни . Това каза пред БНР икономистът и университетски преподавател Георги Ганев, бивш депутат от "Демократична България", като добави: " Няма никаква изненада в това, че приходите..

публикувано на 02.07.25 в 17:17