Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен се включва с всички музеи и галерии в инициативата "Европейска нощ на музеите“

Плевен се включва с всички музеи и галерии в инициативата  "Европейска нощ на музеите“. Специални изложби, концерти с музика от различни жанрове са подготвени от Общината в навечерието на празника на града - 15 май. В тази нощ плевенските музеи и галерии отварят врати в необичайно време – от 19 до 24 часа.  В най-голямата градска галерия „Илия Бешков“ посетителите могат да разгледат 4 гостуващи изложби.
Ловешката Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ представя рисунки на Владимир Димитров – Майстора, Художествена галерия в Русе – колекцията „Съвременна графика“, а Литературно-художественият музей „Чудомир“ – Казанлък – рисунки на Чудомир и маслени картини на неговата съпруга Мара Чорбаджийска. Откриването е от 19:00 часа с концерт на изпълнители от Музикален център „ДОРИ ДИОС“, може да се насладите и на талантливите учениците от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.

"Институти като музеи, галерии, библиотеки са това място, където се съхранява българската памет. Усещаме към тези институти  тенденциозно отношение от страна на министерски съвети и министерството на културата", каза за БНР директорът на Регионалния исторически музей в Плевен д-р Володя Попов.

Панорама "Плевенска епопея 1877 г." също се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с временна изложба на колекция от оръжие, дарение от Владимир и Виолета Гуричеви. 

Посетителите ще бъдат поздравени с концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев". Част от Нощта на музеите ще са прожекциите на филми на историческа тематика, с изложба-базар ще се представят ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. В събитието ще се включат членове на Регионален клуб "Традиция" и ученици от Професионална гимназия по туризъм.

Д-р Димитър Петров и Анелия Първанова - музейни специалсти

Анелия Първанова, завеждащ отдел заяви за "Хоризонт:

"Временната изложба, която сме подготвили се нарича "Какво правят децата в музея".

През последните години едни от разкритите клубове е "Находките на археолога":

"Нещо по-иновативно е така наречената работилница на открито".

Д-р Димитър Петров, заместник-директор даде повече информация:

"Зала "Археология, разкопки и проучвани" в Плевенска област, които са извършени в сезон 2020 - 2021 като по този начин ние се стремим да покажем самата дейност, която извършват музейните работници, които са извършени в сезон 2020".

Началото на Нощта в музеите в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." е от 18:30 часа. Входът до полунощ ще е свободен.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26